Crònica de l’homenatge als combatents republicans i víctimes del feixisme

Crònica de l’homenatge als combatents republicans i víctimes del feixisme

El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC-Ponent) ha celebrat avui dia 13 d’abril l’acte d’Homenatge als combatents republicans i a les víctimes del feixisme al cementiri de Lleida. L’acte d’aniversari del 83 aniversari de la 2ª República, s’ha iniciat amb la intervenció (document adjunt) d’en Sisco García, membre del Comitè Central del PCPC.

Posteriorment ha habut altres intervencions de familiars de víctimes i represaliats.

Antònia Agulló Rosell nascuda el 28/12/1916 (padrina de Sisco García) ha explicat com va sobreviure als bombardejos del 2/11/37 on “treballava a Cal Ribé (c/Major) i entrava a les 16 h, per 10 minuts vaig salvar la vida de les bombes, la meva companya va morir en aquest bombardeig i la vam reconèixer per l’anell”. Ha fet referència a que la primera nit de lluna de mel la va passar a un Hotel de la Rambla de Barcelona, “però al sentir les sirenes tothom corrent cap als refugis, va anar de ben poc pensava que em moria”. Finalment va explicar com va tenir que passar a França amb el seu marit (Joan Llop Casal que era un soldat republicà destinat a Plan/Osca i era pastisser a la Caserna, veure foto).

Frederic Teixidó, escriptor, ha explicat que el seu avi va morir -per les bombes que van caure al carrer Carme de Lleida mentres escrivia al seu pare que estava al bàndol republicà a Andalusia i també la repressió que va patir el seu pare. Explica també el que va sentir ell personalment el 23f del 1981 quan feia el servei militar a València on el general Milans del Bosch va ser un dels generals que es va aixecar.

Lluis Companys, president del Casal Amics de Cuba de Lleida, ha fet referència als prop de 60 mil brigadistes internacionals que van venir aquí deixant treball i familia. És un fet que no es pot oblidar. Un bon grapat de brigadistes eren cubans.

Antonio Chacón, fundador de CCOO ha demanat que no s’oblidi a les desenes de milers d´obrers assssinats, empresonats pel Franquisme.

Igualment cal destacar que avui erem prop de 40 persones, algunes d’elles vingudes de Pobla de Segur, Torregrossa i Barcelona. Un home de 87 anys enmig de l’acte ha abandonat l’acte al recordar aquells tràgics episodis.

Sisco García ha emplaçat a les demés organitzacions d’esquerres i moviments populars a participar en aquests actes. “Anys enrera es va fer unitàriament fins que es van anar despenjant sense cap explicació”.

Finalment l’acte ha conclòs amb el cant de la Jove Guàrdia (himne de la Joventut Comunista).

 

Lleida a 14 d’Abril de 2014
PCPC-Ponent

 

antonia OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA