Crònica conferència del cònsol de la República de Cuba a Lleida

El dimarts, dia 3 de desembre el Cònsol de la República de Cuba, Alain González, va participar en una conferència a Lleida, amb el títol, “El procés històric cubà: del Colonialisme a la Revolució”.

En la seva intervenció va fer un minuciós repàs a la història de Cuba des de la llunyana època de l’arribada dels colonitzadors, fins a la Cuba d’avui, fruit de la Revolució Cubana triomfant. Va parlar dels habitants originaris de Cuba, que sembla que provenien de la zona de l’Amazones, que estaven establerts en diferents assentaments al llarg de la geografia de l’illa, es dedicaven principalment a l’agricultura i la pesca.

L’arribada dels colonitzadors, va canviar de manera radical la vida, ja que va suposar la pràctica eliminació dels habitants originaris i es va impulsar el tràfic d’esclaus de l’Àfrica per tenir mà d’obra gratuïta per l’explotació del cotó, sucre, tabac, cafè…

Després es va centrar en la llarga lluita per la independència que el poble de l’illa va haver d’enfrontar davant la colònia. La primera fase de la guerra de la mà del pare de la pàtria, Carlos Manuel de Cespedes, 10 d’octubre de 1868, anomenada “Guerra dels 10 anys”. Posteriorment va esmentar la figura de José Marti, que va crear el Partit Revolucionari de Cuba organitzador de la “Guerra necessària” l’any 1895. Es va referir que una vegada aconseguida la victòria per l’exèrcit dels mambisos, la intervenció dels EUA, va impedir la veritable llibertat del poble cubà. Els 60 anys posteriors, van estar protagonitzats per la intervenció directa dels EUA en els afers interns de Cuba en benefici de les grans empreses ianquis que obtenien immensos beneficis a costa del poble cubà, que es trobava en una situació pràcticament d’esclavitud.

Va explicar que en aquests anys els EUA, en moltes ocasions va intervenir militarment, sempre que els seus interessos, estaven en perill, evidenciant encara més el caràcter de república neocolonial.

Després del triomf de la Revolució, Cuba va experimentar una profunda transformació, amb un seguit de nacionalitzacions de moltes empreses que estaven en mans estrangeres i que a partir d’aquell moment es van convertir en una eina de progrés per tot el poble. Evidentment això va suposar tot un seguit d’agressions per part dels EUA, que mai va perdonar que Cuba es proclamés com un estat socialista, davant mateix dels EUA: Ajuda a grups contrarevolucionaris per fer sabotatges, assassinats, provocar epidèmies, a la població, terrorisme, intent d’invasió a “Playa Girón”. Malgrat tot els EUA, no han pogut destruir la Revolució tot i l’augment considerable de l’agressió aquests darrers anys. El Cònsol va afirmar que Cuba està preparada per fer front a aquesta situació i que no modificarà en cap moment la seva política, per les pressions que contínuament intenten acabar amb la revolució.

Aquest acte públic de Alain González, Cònsol de la República de Cuba, que va ser organitzat pels companys del Casal d’Amistat amb Cuba de Lleida, va estar precedit per una visita a l’Ajuntament de Lleida, en la que el Cònsol va estar acompanyat per membres de la Junta del Casal de Cuba. Allí van ser rebuts per l’Alcalde de Lleida, Miquel Pueyo i diversos regidors. En la trobada el Cònsol va explicar la importància de les relacions entre Cuba i Catalunya, els orígens en l’estat espanyol de la família de José Martí i el paper important que sempre a donat Cuba per les relacions amb l’estat espanyol.

PCPC-PONENT
Lleida, 7 de desembre de 2019.