Xerrada referent a les pensions i contra el bloqueig a Cuba

Xerrada referent a les pensions i contra el bloqueig a Cuba

La xerrada va ser dirigida pel company Armand Sánchez López, que és el que actualment impulsa les activitats del Casal d’Amistat.

L’esdeveniment, al que van assistir més de 50 persones, va començar amb un merescut reconeixement i homenatge al veterà company Suri (Floreal Soriguera i Soriguera), fundador i president honorífic de Casal, una de les primeres associacions d’amistat que es varen crear (l’any 1.978) a tot l’Estat i la primera a Catalunya. El Suri porta moltes dècades fent solidaritat cap a Cuba.

L’acte va servir per a explicar la realitat de les pensions a Cuba i al Món, enllaçant amb la realitat a Europa i a l’estat espanyol.

Va iniciar les previstes intervencions el company Quim Boix, com a Secretari General de la UIS (Unió Internacional de Sindicats) de PiJ (Pensionistes i Jubilats) de la FSM (Federació Sindical Mundial). Quim Boix va usar la documentació que la delegació cubana de la CTC (Central de Trabajadores de Cuba) va aportar al Segon Congrés Mundial de la UIS de PiJ de la FSM, fet a Bogotà, Colombia a finals de febrer d’aquest any.

Quim Boix també va explicar el recolzament de la UIS de PiJ de la FSM a les lluites que els PiJ realitzen a molts països de tot el planeta, denunciant a la vegada l’actuació de la UE que sols defensa els interessos dels dirigents del capitalisme mundial. En concret va informar de la Primera Jornada Europea de Lluita dels PiJ, en la que també va participar la COESPE (Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Público de Pensiones) i les Marees de Pensionistes de Catalunya, entre elles la de Terrassa.

Van seguir les intervencions dels cònsols de Cuba a Barcelona Alain González i Lismara Castro, que exposaren l’actualitat i la situació a l’illa, la importància de la solidaritat internacionalista, i la necessitat de la lluita contra el bloqueig que des de fa dècades imposen els EEUU, saltant-se totes les recomanacions de la ONU i la legalitat internacional.

Van tots dos ratificar les dades donades per Quim Boix referents a la realitat dels PiJ a Cuba, en especial les següents: 1) Cuba és el país del Món amb més percentatge de persones que superen els 100 anys de vida, sobre el total d’habitants. 2) Això es degut a les atencions que reben tan de les seves famílies com de la sanitat cubana. 3) Cuba ha exportat metges i sanitat (destacant l’Operación Milagro que ha retornat la vista a milions de persones a desenes de països).

En el col·loqui, que va seguir a les citades intervencions, més de 10 dels assistents van fer molt interessants preguntes als dos representants del govern de Cuba. Les amplies respostes a aquestes preguntes van permetre completar la informació referent a la realitat de Cuba avui, un país on, demostrant ser una democràcia avançada, el poble ha participat modificant el text de la nova Constitució. Aquesta Constitució ratifica la voluntat de construir la societat socialista.

Àrea Antiimperialista del PCPC