Solidaritat amb els treballadors i treballadores de Panrico

Solidaritat amb els treballadors i treballadores de Panrico

Els treballadors i treballadores de Panrico a Santa Perpètua de la Mogoda s’enfronten avui a noves agressions per part de la patronal. Després de la històrica vaga de vuit mesos, que no va poder evitar l’ERO que l’empresa volia imposar, i que ha acabat amb més de 130 acomiadaments.

L’empresa torna a carregar vulnerant la sentència judicial que va acabar donant validesa a l’ERO i anuncia l’acomiadament de 23 treballadors de l’àrea de logística i l’externalització del servei. La sentència judicial, que avalava els acomiadaments de 2013 i 2014, rebutjava els acomiadaments previstos per 2015. A més, aquests acomiadaments vulneren l’acord que, en cas que una parella treballés a Panrico, mai s’acomiadaria als dos membres del matrimoni.

Aquesta nova agressió de l’empresa contra els treballadors i treballadores té com a objectius precaritzar i abaratir el treball, a l’hora que actua com a represàlia contra els treballadors més compromesos amb l’heroica lluita de la passada vaga.

El Partit Comunista del Poble de Catalunya es solidaritza amb els treballadors i treballadores de Panrico, inclosos els acomiadats. Manifestem el nostre compromís amb els companys i companyes i amb les seves demandes i lluites.

La vaga no va aconseguir frenar els plans de l’empresa, però en cap moment es pot considerar que va ser un fracàs, i avui forma part de l’acumulat històric de la classe obrera catalana i aporta importants lliçons per a futures lluites.

En primer lloc defineix com, la unitat dels treballadors i les treballadores per sobre de les sigles sindicals, la creació d’un comitè de vaga, una caixa de resistència i el paper de l’assemblea de treballadors i treballadores son fonamentals per articular la lluita obrera.

Malauradament, les cúpules sindicals, més interessades en les engrunes i les prebendes de l’empresa que en els drets dels treballadors i treballadores, va treballar per trencar la unitat obrera, deixant sola la planta de Santa Perpètua, no implicant el conjunt de l’estructura sindical en una lluita de referència, obstaculitzant l’entrega de solidaritat monetària i fins i tot establint negociacions amb la direcció, els mossos d’esquadra i el govern de la Generalitat d’esquenes als treballadors.

Els i les comunistes tenim clar que la unitat de la classe és l’única garantia per afrontar la lluita amb perspectives de victòria, i els Comitès d’Unitat Obrera son un element fonamental per articular-la.

En segon lloc la lluita dels treballadors i treballadores de Panrico va ser capaç d’articular un ampli moviment de solidaritat, treballadors i treballadores de moltes empreses, organitzacions polítiques i sindicals de tot l’Estat i fins i tot d’altres països, organitzacions populars i veïnals, estudiantils, etc. demostraren la seva solidaritat, recolliren diners i aliments, organitzaren actes i manifestacions. La lluita de Panrico s’ha convertit en patrimoni de tota la classe obrera.

Per últim, aquesta vaga ha mostrat clarament el caràcter de classe de l’Estat, el seu caràcter burgés. El Govern de la Generalitat i de l’Estat, els cossos policials i el poder judicial s’han posat al servei dels interessos dels capitalistes i per tant en contra dels interessos de la classe obrera. No és possible el pacte i la conciliació amb l’enemic de classe.

Avui, una nova agressió contra els companys i companyes de Panrico, provocarà que el treball a la fàbrica de Santa Perpètua sigui més precari i precipitarà a desenes a l’atur.

Companys i companyes, els i les comunistes estem amb vosaltres.
Ni acomiadaments ni externalitzacions a Panrico!
Visca la lluita de la classe obrera!

Comissió de Moviment Obrer i Sindical
Partit Comunista del Poble de Catalunya
Barcelona, 31 de març de 2015