Sobre la fusió bancària Caixabank i Bankia

Sobre la fusió bancària Caixabank i Bankia

NI UN ACOMIADAMENT AL SECTOR BANCARI, NI UN DESNONAMENT A CAP FAMÍLIA TREBALLADORA!
NACIONALITZACIÓ I SOCIALITZACIÓ DEL 100% DE LA BANCA!

Aquests dies hem assistit a una fusió bancària de gran magnitud: CaixaBank ha absorbit Bankia.
Tots els sectors econòmics del país ho han celebrat, les borses han tancat a l’alça i els valors d’ambdues entitats han augmentat de valor des del primer moment que es van fer públiques les primeres converses.
Durant el mes de setembre de 2020, CaixaBank i Bankia tenien una capitalització de 14.038 milions d’euros. Avui tenen una capitalització de quasi 25.600 milions d’euros que representa una revalorització d’un 47%.
I tot això durant la Crisi del Covid19!
Seguint la lògica capitalista, el nou gegant bancari maximitzarà els seus recursos i minimitzarà les seves despeses a la recerca de més beneficis econòmics. Naturalment, beneficis enormes per a uns quants directius i alts càrrecs de les dues entitats.
Però aquesta operació bancària també comporta uns altres números i aquests són els dels 8.291 acomiadaments, que representen el 18% de la plantilla, i els de les 1.534 oficines que tancaran i que representen el 27% del total.
Aquestes dades ja no afecten els esmentats beneficiaris sinó que perjudiquen greument a milers de treballadors i les seves famílies. Moltes dones i molts homes sense gaires mèrits, sense càrrecs importants i sense gaire temps d’antiguitat a les dues entitats. Resumint, són els treballadors als que els pertoquen les indemnitzacions més reduïdes, els més barats d’acomiadar, els últims a arribar i tots aquells subcontractats o franquiciats…
Però a aquesta bacanal bancària només li faltava afegir l’actuació vergonyosa del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) Luis de Guindos, que es va negar a respondre una pregunta relacionada amb la futura recuperació dels 24.000 milions d’euros provinents de les arques de l’Estat, que van injectats a Bankia per rescatar l’entitat l’any 2012.
Aquesta és la lògica perversa del capital: concentració en règim d’oligopoli de grans capitals bancaris i grans empreses de béns i serveis bàsics adscrites a aquests, que conformen una part essencial del Poder de l’Estat.
Els seus interessos són gestionats per partits polítics que administren les tres estructures bàsiques de Poder de l’Estat: legislatiu, executiu i judicial, i promouen barrabassades com les Reformes Laborals, que des de 1978 amb els Pactes de la Moncloa, han degradat i destruït moltíssims dels drets dels treballadors i treballadores reforma rere reforma, privatització rere privatització, permetent aquests acomiadaments massius malgrat els enormes beneficis acumulats any rere any per les grans empreses que els practiquen; com, per exemple, permetent els acomiadaments quasi gratuïts a Bosch i el tancament de la seva factoria de Lliçà, els acomiadaments a El Corte Inglés (es parla de 2000 treballadors); els del banc BBVA (es parla de 1500 treballadors); els de BIC; els de NISSAN, Panrico, Pastas Gallo, Telefónica, Zurich Seguros, Norwegian Airlines, etc., etc. Com ells, més de 5 milions de treballadors i treballadores passarem a engreixar properament les llistes d’atur mentre les grans empreses es forren.
Cridem a reforçar i seguir construint sindicalisme de classe i combatiu, a no acceptar ni un sol acomiadament, ni la destrucció d’un sol lloc de treball (que ja no tornarà mai més si es destrueix). Cridem als treballadors i treballadores a organitzar la solidaritat de classe, i a afrontar la convocatòria de la VAGA, l’arma més poderosa que disposem per lluitar pels nostres drets.
A més, des del PCPC i la J-PCPC, animem als treballadors i treballadores a organitzar la resistència i passar a l’ofensiva per evitar que aquesta nova crisi la paguem nosaltres: que la crisi capitalista la paguin els rics! A construir el Front Obrer i Popular al Socialisme, fem caure aquest sistema, i organitzem, com a primer pas, la VAGA GENERAL obertament política!

CRIDEM ALS TREBALLADORS I TREBALLADORES A CONSTRUIR EL FUTUR: NOMÉS EL SOCIALISME PERMETRÀ TREBALL DIGNE I DE QUALITAT A LA BANCA!
SOLIDARITAT AMB ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES DE CAIXABANK I BBVA!


Secretaria de Moviment Popular del PCPC.