Programa Municipal del PCPC a Lleida

Programa Municipal del PCPC a Lleida

Francesc Xavier García i Llop ( “Sisco”), és el cap de llista del Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) a La Paeria  i el candidat número 23 a les Eleccions Europees.

Nascut a Lleida fa 50 anys, és Assistent Social i treballa en els serveis penitenciaris des de 1991. Porta 31 anys de militància comunista i ha participat en diverses lluites estudiantils, laborals i socials.

El PCPC es presenta igualment a les Eleccions Europees  amb el lema “NO A L’EUROPA DE LA GUERRA I ELS MONOPOLIS “

PCPC-Ponent
Lleida a 10 de maig de 2019

Us adjuntem el programa municipal ampli.

Les eleccions del 26 de maig son una ocasió més per organitzar la lluita del poble treballador. El PCPC es presenta amb un programa de confrontació al sistema d’explotació capitalista que està portant a la misèria a àmplies capes de la població. La crisi a Lleida i província ha impactat de ple (prop de 30.000 aturats, un terç pertanyen a Lleida ciutat), aparició de fam creixent entre alguns col·lectius vulnerables, desnonaments de vivendes que són expropiades pels bancs, retalls i pèrdua de qualitat a la sanitat i l’educació pública, etc…

Mentre això passa, el govern de La Paeria de Lleida ha girat l’esquena a les classes populars i s’ha sotmès als interessos dels grups de poder local i de l’oligarquia financera. Davant les agressions que pateixen els sectors més dèbils de la societat (pensionistes, classe treballadora en precari, aturats/es) i altres sectors populars, cal plantar cara als culpables de la situació.

En aquestes eleccions els ciutadans no tindran cap possibilitat d´influir en les decisions dels regidors/es, un cop dipositada la papereta a l´urna, per la qual cosa la situació de la classe treballadora, el dia després de les eleccions, serà exactament igual que el dia anterior.

Denunciem als partits defensors de la dictadura del capital. En el sistema capitalista no és possible resoldre les necessitats bàsiques del poble treballador. Per al PCPC l’autèntic canvi passa per la construcció del socialisme.

Algunes de les nostres propostes són:

1. Habitatge digne per a tothom. Creació d´un parc públic d, habitatge amb tots els pisos buits de bancs i promotores immobiliàries i administradors privats. Immediata expropiació (nacionalització) d´aquest parc. Crearem un impost als habitatges buits per tots aquells que no es cedeixin al parc públic d´habitatge. Oferir un habitatge nou – del parc públic d´habitatge – als qui han patit un desnonament i ho necessitin de veritat. Construcció d’habitatges en règim cooperatiu i amb preus molt inferiors als actuals. Paralització de tots els processos de requalificació urbanística. Socialització dels sòls urbanitzables que són en mans de la banca. Per una política que fomenti i prioritzi la rehabilitació i l’ús dels milers de vivendes i locals buits que tenim a Lleida. Defensa dels espais públics: Gardeny, les Basses, l’Horta, etc..

Mariola 20.000. Consecució del programa 20.000 en una legislatura. Construir habitatges protegits. Promoció del petit comer per revitalitzar el barri de la Mariola. Construcció d´un nou equipament esportiu al barri. Pla d´ocupació i orientació per lluitar contra l´exclusió social fent que el barri sigui punt de trobada d´esdeveniments i equipaments claus. Recuperació del mercat de la Mariola. Promoure la creació de noves facultats que imparteixin noves disciplines que comportin forta demanda d´ocupació al barri. Subvenció al preu de la matrícula per aquells alumnes que es trobin en situació de pobresa per garantir el futur del barri.

2. Nacionalització immediata sota control obrer dels serveis de caire públic, incloses subcontractes i concessions municipals, com ara enllumenat, parcs i jardins, senyalització, escoles bressol, instituts, càterings i restauració a empreses/entitats públiques, activitats extraescolars, etc. Retorn a la gestió pública de les empreses municipals privatitzades (parquímetres, servei de neteja, transports, etc…) que han beneficiat només a una minoria. La Paeria ha de recuperar el control i gestió d’aquests serveis conjuntament amb la participació ciutadana ja que totes aquestes empreses haurien de ser gestionades responsablement per tota la ciutadania lleidatana. Creació de nou teixit industrial mitjançant iniciativa pública a través d´un consorci 100% públic que creará nous llocs de treball pel poble.

3. Per una democràcia de veritat: La democràcia obrera i popular. Les associacions de veïns han de ser instruments de poder popular amb paper decisori a la vida dels barris mitjançant una democràcia real de la majoria social. Creació dels Comitès de Barri, per organitzar el poder del poble i la seva participació en la gestió pública. Que els pressupostos municipals siguin discutits i aprovats per aquests comitès. Instal·lació de plafons perquè la ciutadania pugui penjar cartells per donar a conèixer millor les seves activitats com a persones o organitzacions sense risc d’exposar-se a multes.

4. Política fiscal progressiva, rebaixant els impostos a sectors populars i augmentant-los als sectors adinerats de la societat. Que pagui més qui més tingui. Exempció del 100 % dels pagaments d´impostos (IBI, escombraries, etc) a les famílies en extrema pobresa i una reducció del 50 % als aturats/des i pensionistes que pateixen precarietat.

5. Per una administració local al servei de la ciutadania. Eliminació de càrrecs directius i de confiança per ser uns autèntics paràsits de la societat i que viuen dels nostres impostos. Proves transparents a l’hora de concursar a un treball als ajuntaments. Stop als “endollismes” per vinculació familiar. Elecció de la gent més capaç i no dels que tenen més contactes amb el poder. Reducció del salari dels regidors, alcaldes i alts càrrecs. Anul.lar les subvencions als grups polítics amb representació a La Paeria. Impuls major de la e-Administració (administració electrònica), supressió de tràmits burocràtics i una major interrelació entre les diferents administracions per agilitzar tràmits civils i reduir despeses. Tot això no ha de significar cap reducció de la plantilla de la Paeria.

6. Per una ciutat més ecològica i sostenible. Foment i promoció del transport col·lectiu, de gestió i titularitat pública, per lluitar contra la contaminació, per prioritzar els espais d’ús peatonal i canviar les ciutats a l’escala humana. Preservar la conservació i titularitat pública dels espais naturals i públics (Seu Vella, la Mitjana, Camps Elisis, La Bordeta, Secà, etc) amenaçats pels interessos privats i de les constructores. Donem suport a la Plataforma SI espais públics verds públics enfrontada als plans especulatius de nous centres esportius privats a Ciutat Jardí. Promoció del desenvolupament ecològic per fer de Lleida una “ciutat verda “. Potenciació de les energies renovables per tal de dotar de més autosuficiència energètica a la ciutat. Construcció de nous carrils bicis per adequar la ciutat als mitjans de transport alternatius, com ara els patinets. Foment de cooperatives obreres i socialistes per al reciclatge.

7. Per una nova política dels serveis socials que lluiti fermament contra la marginació i exclusió social. Els serveis socials municipals no tenen que tenir dependència de cap confessió religiosa. Els serveis socials cal que siguin instruments de promoció i de suport dels sectors més vulnerables de la societat (discapacitats, gent gran, dones, famílies humils, toxicòmans, joves, etc…). No al clientelisme polític. Que ningú passi fam ni perdi el seu habitatge, ni se li talli la llum o l’aigua per manca de pagament. Augmentar la contractació de personal qualificat per atendre les diverses problemàtiques socials (toxicomanies, ludopaties, etc…). Foment de la salut comunitària i de l’esport popular. Cobertura immediata de les necessitats bàsiques de les famílies treballadores. L´atur, els salaris de misèria i l´encariment dels preus dels subministraments bàsics porten a situacions insostenibles per a milers de famílies. Pla d´emergència i de xoc per a famílies treballadores en situació de pobresa mitjançant programes d´ocupació específics, rebaixes fiscals sobre béns de primera necessitat i habitatge. Foment de la medecina preventiva i campanyes de conscienciació ciutadana al respecte. Foment de la salut comunitària (que els metges de capçalera actuïn en barris i que siguin ells els qui acudeixin als domicilis dels malalts).

8. Ocupació i emancipació per a la joventut obrera i popular. Per una política local de creació d’activitat econòmica estable i de foment de l’ocupació. Economia diversificada, socialitzada i al servei de les persones. Promoció de l’agricultura i la ramaderia sense intermediaris, dels productes ecològics, del cooperativisme, etc.. Incentivar la compra de productes autòctons i de consum responsable per donar suport a l’economia més propera. Rebuig a les grans superfícies multinacionals que tenen un impacte molt negatiu contra l´economia local i sotmeten als treballadores i treballadors a l´explotació laboral amb uns salaris de misèria. Creació de cooperatives obreres. Promoció d’empreses d’economia social i solidària (cooperatives, societats laborals, etc…).

9. Cultura, educació i solidaritat: Per una educació pública i de qualitat. Impulsar programes de desenvolupament cultural i educatiu del poble, consultes populars sobre temés d´interès social. Foment de l´associacionisme, de la solidaritat i de la memòria històrica. Programes de prevenció per evitar que el feixisme i les ideees reaccionàries s´implantin en la societat. Defensa del caràcter republicà i laic de la ciutat de Lleida i els municipis de Ponent. Defensa i promoció del patrimoni històric i artístic. Impulsar un gran moviment popular – donant suport a l´Associació d´Amics de la Seu Vella – per a que la Seu Vella sigui declarada d´una vegada per totes patrimoni mundial de la humanitat per part de la UNESCO. Pla urgent de restauració amb els millors professionals de tot l´entorn escultòric i arquitectònic. És una vergonya veure com les muralles i les fortificacions de la Seu Vella s´estiguin caient mentres es llencen els diners públics de mala manera amb altres coses innecessàries o per afavorir a alguns estomacs agraïts vinculats a les empreses privades.

Per una societat de persones lliures i iguals. No al racisme ni a la xenofòbia. Prohibició de campanyes a la ciutat que incitin a l’odi racial, de gènere.. Incentius perquè hi hagi més cooperants internacionals a Lleida, que vulguin treballar als països del Tercer Món, en els àmbits més prioritaris: salut, educació, alimentació,… a) Augmentar el pressupost de cooperació fins al 1% de tots els ingressos.- Establir relacions a nivell municipal (agermanaments) amb preferència amb els països agredits per l’imperialisme (Cuba, Sahara, Palestina, Líbia, Síria, Veneçuela etc…) i incentivar les cooperacions en matèria de solidaritat. b) Crear un grup d’ajuntaments contraris a les accions imperials dels Estats Units, i a l’existència de l’OTAN, i contra el militarisme en general, així com demanar el fi del bloqueig a Cuba. c) Promoció des de La Paeria de l´objecció fiscal per tal de que els ciutadans no contribueixin als pressupostos militars. Actualment el Govern dedica més del 5´8 % en despeses militars. d) Pel reconeixement al dret a la ciutadania universal del immigrants. Dret al sufragi universal per a totes les persones que visquin a Lleida. Una persona, un vot. No a les directives de retorn que situen a l’immigrant com a culpable de la crisi que altres han ocasionat. e) Tallar qualsevol relació i lligam amb l´estat feixista/sionista d´Israel i boicot als seus productes comercials.

10. Càstig a la corrupció i al frau patronal. Revocar i destituir els càrrecs municipals que estiguin implicats en la corrupció i manca de transparència. Aplicació de les lleis penals. Devolució de fortunes robades o adquirides de forma fraudulenta (per vincles amb el poder polític i econòmic). Auditories dirigides pels comitès de barri per controlar i prevenir possibles casos de corrupció en la gestió municipal.

PARTIT COMUNISTA DEL POBLE DE CATALUNYA (PCPC)

Ens pots trobar a : c/ Pau Claris, 2. Altell. Lleida. Email: pcpc_ponent@hotmail.com www.pcpc.cat

Nota: El cap de llista a La Paeria és Sisco García i Llop. Nascut l´any 1950. Assistent Social. Treballa als serveis pentenciaris des de 1991. Porta 31 anys de militància comunista defensant els interessos de la classe obrera i popular. Han participat en nombroses lluites estudiantils, socials, laborals, per la pau.. La llista la composen treballadors/es, aturats i pensionistes..

Tenim també en la candidatura representants de la comunitat romanesa, africana i llatinoamericana. Pensem que en el capitalisme és imposible resoldre els problemes bàsics del poble treballador. Per això lluitem pel Socialisme, l´unic sistema que garantitza la plena emancipació de la clase obrera.