Manifest de suport davant les pròximes eleccions a Veneçuela

Manifest de suport davant les pròximes eleccions a Veneçuela

Des del Partit Comunista del Poble de Catalunya ens adherim i donem tot el nostre suport, al manifest de l’Assemblea Bolivariana de Catalunya davant les eleccions de diumenge a Veneçuela.

L’Assemblea Nacional Constituent, escollida el juliol de 2017 ha convocat les eleccions presidencials per aquest any 2018. El “Consejo Nacional Electoral” ha fixat la data del 20 de maig, per la seva realització.

Davant l’ofensiva contra aquesta convocatòria electoral que està duent a terme el govern dels EE.UU. i els seus aliats d’Europa i Amèrica Llatina, els i les signants d’aquesta Declaració ens dirigim a l’opinió pública per manifestar el següent

1) Considerem que es tracta d’una convocatòria legal i legítima en la que el poble veneçolà té tot el dret a escollir el seu President mitjançant un procés sobirà, lliure d’ingerències externes i interessades sigui per part dels EE.UU, o de la U.E. o dels grans oligopolis que persegueixen privatitzar els recursos naturals, minerals i petroliers de Veneçuela.

2) Recordem que en les gairebé dues dècades de Govern Bolivarià, s’han desenvolupat 25 processos electorals, tots ells amb la presència d’observadors internacionals i que han estat avaluats per institucions com ara la Fundació Carter com els més transparents del món.

3) A hores d’ara, hi han inscrites 5 candidatures de diferents signes polítics que evidencien la falsedat de les insinuacions sobre la suposada naturalesa antidemocràtica d’aquestes eleccions. L’oposició veneçolana es troba dividida entre una part que hi participarà amb els seus candidats i una altra que torna a optar per la via de la desestabilització interna i la violència que ha vingut practicant aquests
anys. L’estratègia orquestrada pel govern dels EE.UU. es tradueix en el bloqueig financer internacional, embargaments comercials encoberts, boicots en els subministraments, desabastiments programats, terrorisme urbà, extracció de la moneda, hiperinflació induïda, així com crides successives a la “comunitat internacional” per intervenir a Veneçuela. No és una estratègia nova: va ser la base del cop d’estat contra el govern de Salvador Allende a Xile en la dècada dels anys 70 i d’altres episodis desestabilitzadors i noves formes de colpisme més recents en uns quants països llatinoamericans, com és el cas de Brasil.

4) Un cop més observem que hi ha una campanya de desinformació sistemàtica en els grans mitjans de comunicació de l’Estat Espanyol sobre la situació real a Veneçuela i les característiques d’aquest procés electoral. Així, a nivell de l’administració pública, podem veure com la descripció falsa i distorsionada de la situació a Veneçuela, equiparant-la a la d’un conflicte bèl·lic i una crisi humanitària es tradueix en l’admissió a tràmit de sol·licituds de refugi polític per part de ciutadans veneçolans. Si bé creiem que totes les persones tenen dret a la lliure circulació i a tenir “papers”, considerem totalment inadequat atorgar l’estatus de refugiat polític als veneçolans que han optat per emigrar. Això suposa assumir implícitament una situació que pretén ser utilitzada com excusa per justificar la intervenció militar estrangera en aquell país.

5) D’aquesta campanya de desinformació formen part també iniciatives propagandístiques impulsades per la dreta espanyola com la recent moció presentada al Congrés dels Diputats pel partit Ciudadanos, amb el suport del PP i que va tirar endavant, gràcies a l’abstenció del PSOE, PNB i PDCAT, en la que
s’insta el Govern espanyol a no reconèixer ni la convocatòria ni el resultat de les eleccions presidencials. Denunciem aquesta arrogant i greu ingerència en les decisions lliures i sobiranes del poble veneçolà i les seves institucions. El poble veneçolà ha acreditat en aquests darrers anys i continua mostrant avui la seva voluntat de participar de forma massiva, lliure i sobirana en processos electorals convocats.

6) Davant d’aquests fets, els i les signants d’aquesta declaració instem a denunciar la campanya d’agressió econòmica i política i de manipulació informativa contra la República Bolivariana de Veneçuela i les seves legítimes institucions. I en front d’aquells que pretenen impedir la realització del procés electoral o negar la seva validesa, fem una crida per donar suport a la celebració de les eleccions
presidencials del 20 de maig i a respectar la decisió lliure i sobirana del poble veneçolà que emani dels resultats d’aquestes.

Assemblea Bolivariana de Catalunya
Barcelona, 13 d’abril de 2018