Manifest de la Diada Nacional de Catalunya de 2017

Manifest de la Diada Nacional de Catalunya de 2017

Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, el Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) i les Joventuts del PCPC (J-PCPC) manifestem:

1. Els i les comunistes sempre hem defensat el dret a l’autodeterminació dels pobles, i concretament, els i les comunistes catalans, el dret a l’autodeterminació del poble català. Aquest dret, de caràcter inalienable, té una base estrictament democràtica, i per tant, no està subjecte a restriccions.

2. Cap procés polític i social és aliè a la lluita de classes, el procés independentista català tampoc. L’independentisme, tot i tenir el suport d’àmplies masses populars i treballadores, en la seva elaboració del procés sobiranista respon als interessos objectius de la fracció dominant de la burgesia catalana. El mateix podem dir del bloc unionista respecte l’oligarquia central. La burgesia catalana aposta per l’Eix del Mediterrani (per connectar Europa amb Àfrica), mentre la burgesia centralista recolza l’Eix Central (que passi per Bilbao, Madrid i Sevilla, en lloc de la costa).

El projecte independentista català es basa en la formulació d’un procés constituent que, en base a la correlació de forces present a la lluita de classes, porta indubtablement a Catalunya a la seva integració a les estructures imperialistes de la Unió Europea i l’OTAN, a l’hora que enforteix l’aliança amb l’entitat sionista d’Israel. Totes aquestes estructures imperialistes són enemigues dels pobles i de la humanitat.

Les forces unionistes representen el projecte del règim monàrquic del 78, hereu directe de la dictadura feixista i igualment compromès amb l’imperialisme europeu i atlantista.

Les terceres vies, i concretament les representades per la nova socialdemocràcia de PODEM i els Comuns, només plantegen una regeneració del capitalisme espanyol i català sense qüestionar les bases del sistema ni els pilars fonamentals sobre el que es sustenta (monarquia, UE i OTAN).

3. S’assumeix el fet de que mai es presentarà – en un règim burgès – per part del Govern espanyol ni català una proposta real de Referèndum per l’autodeterminació dels pobles (on es contempli el caràcter socialista, antiimperialista..). En aquest sentit no ens podem posicionar ni a favor del SI ni a favor del NO. Tots dos governs defensen a l’OTAN, l’Euro i la Unió Europea. Cap govern defensa la sobirania ni de Catalunya ni la de l’Estat Espanyol. Cap d’aquests governs burgesos defensa els interessos de la classe obrera i dels sectors populars. No pot haver eleccions lliures i referèndums legítims amb un sistema capitalista que priva al poble de tenir una cultura política prou sòlida. Tots els camins, teòricament antagònics, porten a la mateixa sortida: capitalisme, dictadura de la burgesia i imperialisme.

4. Els i les comunistes catalans no podem cridar a la classe obrera a seguir cap camí aliè als seus interessos objectius, que no són altres que la conquesta del poder obrer i la sortida immediata de les estructures imperialistes, per construir un nou marc de relacions fraternals amb la resta de pobles del món basat en el respecte a la sobirania.

La nostra proposta a la classe obrera i sectors populars és la de construir una República Socialista de caràcter confederal, basada en la unió lliure de pobles lliures. Aquesta proposta no entra en contradicció amb l’exercici d’un dret democràtic com el d’autodeterminació, i reconeixem el dret del poble català com a subjecte polític a escollir quin ha de ser el seu estatut polític. Entenem que el poble català té el dret inclús de proclamar la seva independència, si aquest és el desig majoritari, i al mateix temps diem que una Catalunya independent hauria de tenir el dret, des de la seva llibertat, a confederar-se amb el conjunt de pobles i nacions de l’Estat si aquesta fos la seva decisió.

Els projectes del Sí a la independència, el No, o el boicot al referèndum porten tots al mateix lloc i serveixen als interessos de diferents fraccions del nostre enemic de classe. Els i les comunistes del PCPC, i les J-PCPC, no podem cridar a la classe obrera i als sectors populars catalans a que segueixin banderes que li són alienes, tampoc li podem dir que renunciï a exercir un dret que li és inalienable com a poble. La classe obrera no guanyarà res amb les diverses propostes de model d’Estat que ofereix la burgesia espanyola i catalana. La única sortida és la Revolució. Pel Poder Obrer i el Socialisme-Comunisme.

El PCPC i les J-PCPC cridem a la classe obrera catalana i als sectors populars a defensar els seus interessos com a classe oprimida i a recuperar el seu espai polític. Cridem a la classe obrera i els sectors populars a organitzar-se contra el sistema d’explotació capitalista. Al mateix temps cridem a defensar el dret a l’autodeterminació i acudir massivament a les urnes, però demanem un vot de protesta en forma de VOT NUL amb una papereta amb les següents consignes:

PER UNA REPÚBLICA SOCIALISTA DE CARÀCTER CONFEDERAL!

PER UNA REPÚBLICA CATALANA FORA DE L’IMPERIALISME: SORTIDA DE L’OTAN, DE LA UE I DE L’FMI!

Partit Comunista del Poble de Catalunya