L´EXPLOTACIÓ LABORAL AL SECTOR TURÍSTIC

L´EXPLOTACIÓ LABORAL AL SECTOR TURÍSTIC

Com cada any, amb l´arribada de l´estiu s´ha produit un augment d´activitat al sector turístic i, per tant, una augment dels treballadors i treballadores que hi treballen. Des de les reconversions industrials dels anys 80 i 90 a l´estat espanyol, que van suposar un desmantellament de part del seu teixit industrial, els sector terciari o sector serveis s’ha convertit en un dels sectors econòmics més importants de l´estat. Dins d´aquest sector el turisme té una importància fonamental.

Aquest passat mes de juny aquest sector, que suposa un 13,4 % dels treballadors i les treballadores en estat d´alta a la seguretat social, ha registrat arreu de l´estat un total de 2,76 millons de treballadors i treballadores, suposant un increment d´un 5,6 % respecte a les xifres de l’passat any en aquestes mateixes dates.

El sector turístic, que es caracteritza per un alt grau de precarietat laboral, durant la campanya d’estiu incorpora fonamentalment treballadors i treballadores joves sotmesos a un grau d’explotació encara més alt del que ja és habitual en aquest sector, el qual es caracteritza per sous baixos, de fet el sou mitjà al sector no arribar al SMI, la inestabilitat laboral, fortes càrregues de treball, llargues jornades i hores extres sense cobrar. Al mateix temps, és un sector amb una forta presència durant tot l´any de dones i de treballadors i treballadores immigrats que pateixen una especial precarietat laboral.

Per altra banda, el grau de sindicació es força baix, la qual cosa afovereix aquesta precarietat i explotació laboral. En aquest sentit, és fonamental, de la mateixa manera que en els altres sectors de la classe treballadora, l’organització i la unió dels treballadors i les treballadores per tal de defensar els seus drets laborals, sent l´afiliació a un sindicat de classe un pas fonamental per aconseguir aquesta unió i organització, i, al mateix temps, agrupar-se al Partit Comunista per avançar en direcció a la societat comunista, l’única forma de societat que pot donar solució als problemes que pateix la classe treballadora en el sistema capitalista.

Secretaria de Moviment Obrer i Sindical

Partit Comunista del Poble de Catalunya