La classe obrera i els sectors populars  contra la “Llei Aragonès”
Pla mitjà del president de la Generalitat, Quim Torra, parlant amb el vicepresident, Pere Aragonès, des dels escons del Parlament el 26 de juny del 2019 (horitzontal) 4640#Agencia ACN

La classe obrera i els sectors populars contra la “Llei Aragonès”

NO A LA PRIVATITZACIÓ DELS SERVEIS PÚBLICS, FORA EMPRESES DEL BENESTAR SOCIAL!

La Generalitat de Catalunya vol tirar endavant el projecte de llei de contractes de serveis a les persones. Més coneguda com a “Llei Aragonès”, es tracta d’una gegantina proposta de Llei, basada en les directrius emanades de la Unió Europea (UE) on s’obre la porta a les privatitzacions i/o mercantilitzacions d’amplis serveis socials bàsics de diferents sectors, de forma transversal. És a dir, hi ha més de 250 serveis socials afectats i susceptibles de ser privatitzats i/o mercantilitzats per empreses privades, on fins ara el monopoli del seu servei a la població venia donat i reglat per les administracions públiques (Ajuntaments, Generalitat i Estat) però que amb la Llei la Generalitat vol obrir a l’empresa privada. Aquests serveis afectats són molt amplis: van des de la sanitat (serveis ginecològics, pediatria, cirurgia hospitalària…), passant per l’educació preescolar, activitats d’oci i lleure, menjadors escolars, serveis assistencials a persones amb discapacitats o dependents…

És a dir, serveis bàsics públics a la població blindats que fins ara els oferien les administracions públiques, quedaran formalment exposats a la llei del mercat, de l’oferta i la demanda, podran ser negocis -en alguns casos molt lucratius- en mans d’empreses privades que optaran als concursos i concessions que farà la Generalitat per tal d’explotar el servei. Recordem que els serveis bàsics estan pagats i “requetepagats” amb els impostos i contribucions que fem els treballadors i treballadores fruit del nostre treball. Ara els volen regalar als explotadors, com tenen previst fer amb les pensions o el servei del ferrocarril.

Més precarietat laboral pels treballadors de les empreses que guanyin el concurs, menys drets laborals i sindicals; més explotació i baixos salaris. Més precarietat del servei ofert per l’empresa privada, més deficiències i retallades de serveis al estar subjectes al criteri empresarial i no al bé comú; més misèria i explotació, en definitiva, per unes classes treballadores catalanes que venim patint als darrers decennis retallada rere retallada, privatització rere privatització; mercantilització rere mercantilització; reforma laboral rere reforma laboral que ens està condemnant a un futur i un present de misèria, degradació i deficiència dels serveis públics, baixos salaris, pobresa, precarietat laboral, pèrdua de drets i llibertats…per tal que els empresaris i banquers continuïn omplint la seva insaciable fam de obtenir cada cop més beneficis a costa dels nostres drets, salaris i serveis públics. A costa, en definitiva, del benefici creat pel nostre treball com a treballadors i treballadores.

ERC, amb el Conseller d’Economia Pere Aragonès com a figura visible, ha estat el partit impulsor al Parlament i Govern de portar a tràmit l’aprovació de la Llei, amb nocturnitat, premeditació i estiu pel mig, amb els aplaudiments entusiastes de Junts per Catalunya; la complicitat dels altres partits de la burgesia (PP, C’s, PSC) i la lamentable, poruga i escadussera crítica de En Comú Podem (la qual només aspira a fer retocs a la Llei per tal que les empreses cooperatives puguin optar en primera opció als serveis subhastats en concurs).

D’on surt la idea de la “Llei Aragonès”, cosa que a cap partit parlamentari sembla preocupar-li? Doncs de la Directiva europea 2014/24, la qual atorga llibertat als estats membres per establir el règim jurídic que considerin “més adient” per prestar els serveis. Entre els serveis que quedarien subjectes a aquesta llei, hi figura, per exemple, l’ensenyament preescolar, l’educació especial, els serveis ginecològics, pediàtrics o hospitalaris de cirurgia; en total un llistat d’uns 250. És a dir, una Directiva sorgida dels organismes de la UE de 2014, que ERC pretén aplicar a Catalunya en compliment d’aquesta Directiva.

El projecte d’ERC (i la Generalitat) és una Catalunya obedient amb les normes emanades de la Unió Europea (UE), submisa als seus tractats i normes, destinades totes elles a que multinacionals europees optin pel control dels serveis bàsics (fins ara públics). Des del PCPC denunciem, un cop més, el projecte de la burgesia catalana de romandre a la Unió Europea, de mantenir-nos en institucions imperialistes/capitalistes que només cerquen engreixar a les multinacionals, bancs i empreses, afavorint els seus interessos de classe enfront els interessos de les classes treballadores catalanes, radicalment oposats als seus: necessitem sortir de la Unió Europea (UE), construir una Catalunya republicana fora del circuit imperialista i que atengui les necessitats del poble treballadora català, que passa per prendre el Poder i gestionar els recursos en base a les necessitats d’aquest i no del Capital.

Necessitem serveis públics, com la sanitat, que generin un sistema sanitari universal, públic i de qualitat que inclogui pediatres, ginecòlegs, infermeres i cirurgia; necessitem educació 100% pública, sense concerts ni escola privada des dels 0 anys; necessitem serveis socials, assistència a domicili, residències i hospitals, ajudes a la dependència, totalment públics i garantits per la Generalitat; necessitem un camí totalment oposat a les privatitzacions, que s’han demostrat ruïnoses i un gran negoci en mans d’empresaris sense escrúpols.

La UE segueix i seguirà, com ja vam afirmar des del PCPC fa uns mesos en un comunicat abans del període electoral, preparant i aplicant noves mesures lesives en contra dels treballadors i treballadores: és totalment necessari denunciar aquestes mesures, com també ho és denunciar qui la genera per tal de conscienciar el conjunt del poble treballador i sectors populars en la necessitat de sortir d’aquesta institució criminal que només cerca la nostra explotació.

Des del PCPC, cridem a l’organització de Plataformes i Comitès en defensa del sector públic, que perdurin en el temps, i cridem a les classes treballadores a unir-se, organitzar-se i preparar mobilitzacions contra els durs atacs que la UE, en connivència amb Generalitat i Estat, preparen contra els nostres interessos col·lectius.

El PCPC crida a preparar la Vaga General obertament política, i enfortir un moviment popular, obrer i sindical ampli que creï consciència de classe.

El PCPC crida a conformar el Front Obrer i Popular al Socialisme (FOPS)!

SORTIM DE LA UNIÓ EUROPEA! FORA LES URPES DELS EMPRESARIS DELS NOSTRES SERVEIS BÀSICS!

Àrea de Moviment Popular del PCPC

30-08-2019.