La classe obrera contra el TTIP i el CETA

La classe obrera contra el TTIP i el CETA

L’actual fase de desenvolupament del capitalisme requereix eines que ofereixin una major expansió i rendibilitat a les multinacionals. Els fal·laçment denominats tractats de lliure comerç com el TTIP o el CETA són, ara com ara, la més avançada fórmula perquè els monopolis exerceixin la seva dictadura. L’imperialisme requereix de les seves lleis i els tractats de lliure comerç ho són.

El TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions. En anglès; Transatlantic Trade and Investment Partnership) és un acord comercial que actualment es troba en fase de negociació entre la Comissió Europea i EUA.

El CETA (Acord Global Econòmic i de Comerç. En anglès; Comprehensive Economic and Trade Agreement) té pràcticament les mateixes clàusules que el TTIP i les negociacions són entre la UE i Canadà.

El CETA es considera el germà petit del TTIP, però és igual d’agressiu contra els nostres interessos o fins i tot més, perquè les negociacions ja han finalitzat i només s’està a l’espera de la seva ratificació.

L’entrada en vigor del CETA suposarà un sondeig del que serà finalment el TTIP, permetent a les empreses nord-americanes utilitzar les seves filials canadenques per tenir accés al mercat europeu. Conseqüentment, la resposta organitzada i contundent del moviment obrer i popular ha de ser la d’acabar immediatament amb el CETA igual que ho va fer amb la constitució europea.

Aquests acords comercials pretenen una baixada generalitzada dels estàndards de proteccions laborals, ambientals, de seguretat alimentària, de protecció de la salut, social, industrial, i d’altres, imposant les legislacions menys exigents entre els blocs econòmics que intervenen en cada acord. Si avui ja totes les lleis ataquen a la classe treballadora i els sectors populars, amb el que es proposen fer estem abocats a una major pèrdua dels nostres drets i llibertats.

Un exemple paradigmàtic d’aquesta pràctica dictatorial és l’existència d’una clàusula reservada a la protecció dels inversors, que podran demandar als estats quan considerin que les legislacions nacionals lesionin els seus interessos.

Amb absoluta claredat, l’objectiu principal del TTIP i el CETA és privatitzar els serveis públics, canviar o anul·lar lleis que impedeixin l’avanç dels monopolis i retallar drets socials i salaris en benefici de les grans multinacionals. Tot el que s’argumenti al seu favor des del poder, no són més que mentides i més mentides.

Sens dubte, aquests acords són un atac directe a la classe obrera dirigit a arrabassar drets laborals i socials, que augmentaran l’explotació i la desocupació.

La burgesia ven aquest acord com un raig de llum sobre un cel ennuvolat, prometent ocupació i estabilitat. Fals, doncs sense esmentar la qualitat d’aquests nous contractes, els estudis demostren que la seva aplicació destruiria entre 500.000 i 1 milió d’ocupacions de petites i mitges empreses, enfront dels més de 400.000 nous contractes que prometen les multinacionals, normalment més precàries.

Aquest acord, absolutament lesiu amb el medi ambient, permetrà la comercialització de productes transgènics com ocorre ja avui en els EUA.

Les lleis d’un consum més saludable i amb uns mínims de respecte al medi ambient de productes i explotacions agro-ramaderes que han estat una conquesta del moviment obrer i popular mitjançant la seva lluita per la defensa del medi ambient, desapareixeran en poc temps als dos costats de l’Atlàntic.

Una altra de les moltes clàusules existents en aquests tractats és reforçar la creació de patents, la qual cosa farà que els qui les posseeixin tindran més avantatges enfront dels seus competidors. Per exemple en medicaments, retardarà la creació de genèrics i ens veurem obligats a pagar preus desorbitats per obtenir-los.

Per tot això, el PCPC i els JCPC alcem la veu contra el TTIP i el CETA i animem a tota la classe obrera i al poble en general, a lluitar al nostre costat per detenir la violència que la dictadura del capital vol imposar amb aquests tractats. Aquests acords mostren la importància de lluitar diàriament i no cedir ni un mil·límetre en els nostres drets.

Des del PCPC i els JCPC cridem a aixecar un mur de dignitat i rebel·lia organitzada que, impedint la signatura d’aquestes lleis, camini decididament contra la UE i a favor del poder obrer i el Socialisme.

NO AL TTIP, NO AL CETA!
FORA DE L’EURO, LA UE I L’OTAN!
CONTRA TOTA AGRESSIÓ DE LA BURGESIA!
PER UN FRONT OBRER I POPULAR PEL SOCIALISME!

Partit Comunista del Poble de Catalunya