Jornada de lluita dels treballadors d’Atento

Jornada de lluita dels treballadors d’Atento

El dia 3 d’octubre la Federació Sindical Mundial, agrupació de sindicats que reuneix a més de 80 milions d’obrers i obreres de tot el món, celebrava el seu 69 aniversari, i com cada any per aquesta data, va fer una crida a celebrar una jornada de acció a nivell mundial en defensa dels interessos de la classe treballadora i va convocar a totes les organitzacions sindicals de tots els països a organitzar vagues, manifestacions, mítings i concentracions.

La FSM va cridar a combatre l’atur, la precarietat laboral i en general tots els atacs la patronal en contra la classe obrera, animant a aquesta a defensar els seus interessos. Avui és més necessari que mai recuperar el sindicalisme històric, el de les assemblees de base, on impera el poder obrer en contraposició al verticalisme de les grans cúpules sindicals pactistes.

El dia 3 treballadors de l’empresa Atento, treballadors d’altres empreses agrupats en els Comitès per a la Unitat Obrera i una representació de la FSM es van concentrar davant la seu d’Atento de Lleida per mostrar el rebuig a les mesures antiobreres de la patronal del sector del Telemearketing i, més concretament, contra la direcció d’aquesta empresa que ha realitzat un ERO amb l’única intenció de poder lucrar sortint posteriorment a borsa. S’imposa un alt volum de trucades i treball impossibles d’assumir pels i les treballadores, no es dóna la formació adequada ni s’organitza correctament el servei per poder realitzar el treball correctament, no es reconeix la categoria professional que correspon als i les treballadores (gestor telefònic), s’impedeix la conciliació familiar i laboral, etc. En general, Atento és una empresa que trepitja els obrers per poder lucrar-se, i els tracta com si fossin esclaus.

La situació en el sector del telemàrqueting resulta ser el paradigma de les noves formes d’explotació de la classe obrera, en què la patronal juga de forma especialment agressiva amb la situació de debilitat econòmica, la inseguretat laboral dels treballadors i la quasi inexistent tradició de lluita obrera i sindical.

D’aquesta manera, entenent el panorama del sector, hem de veure de forma molt positiva les mobilitzacions que els treballadors d’Atento han estat realitzant durant els últims mesos en contra de l’ERO anunciat per l’empresa. Però la lluita obrera no consisteix ni s’ha de relegar a un pla en el qual els treballadors acceptin necessàriament “la proposta menys dolenta” presentada per les cúpules sindicals com la seva única alternativa. La classe obrera ha presentar-se als conflictes amb la intenció d’obtenir una victòria total sobre la patronal i no acceptar les engrunes a la primera de canvi per a ser presentades com a bona solució.

Per tot això, cal recuperar el sindicalisme, l’assemblea de base i enfortir el poder obrer.

 Ara més que mai, lluita obrera i sindical
Visca la lluita dels treballadors d’Atento!
Visca lla lluita de la classe obrera!

Federació Sindical Mundial
Grup promotor CUO – Lleida
Treballadors i treballadores d’Atento