ERO ENCOBERT A L´EDUCACIÓ PÚBLICA CATALANA

ERO ENCOBERT A L´EDUCACIÓ PÚBLICA CATALANA

Les primeres xifres que s´estan donant a conèixer entorn al mal anomenat procés d’estabilització a l´educació pública catalana donen unes dades que converteixen aquest procés en el major ERO encobert de la història de Catalunya. A partir del curs 2024-2025, 14000 docents professors i professoes sobre un total de 26000, és a dir, més del 50%, perdran el seu lloc de treball. A aquestes dades s´hauran de sumar els acomiadaments a la resta de sectors públics, ja que aquest procés d´estabilització, que no és més que un ERO encobert, s’està aplicant a tota l’administració pública de l´estat.

L´educació pública és el sector econòmic de Catalunya, tenint en compte tant el sector públic com el sector privat, amb més treballadors/es i, per tant, l´enorme deteriorament en les seves condicions, que aquest procés suposa, arrossegarà a la baixa les condicions laborals de la classe treballadora de tots els sectors econòmics de Catalunya, al mateix temps que empitjorarà les condicions de vida de les capes populars. Actualment, per exemple, les xifres d’abandonament escolar a Catalunya estan molt per sobre de la mitjana europea.

El desmantellament i privatització del sector públic és una realitat que avança dia rere dia. L’educació, la sanitat, les pensions…són entregades progressivament a les empreses privades. El capitalisme per fer front a la seva crisi econòmica necessita mantenir la seva taxa de benefici i en la privatització del sector públic tracten de trobar una manera de fer-ho. Es lliuren la major part dels serveis públics al gran capital, per tal que aquest pugui augmentar el seus beneficis.

En aquest procés està jugant un paper fonamental el govern socialdemòcrata de PSOE-Unidas Podemos, que amb les seves polítiques a favor de la classe capitalista està aprovant tot tipus de mesures i lleis antiobreres i antipopulars. Així com a Catalunya, el Govern d’ERC no dubta en aplicar-les amb tota la seva cruesa i sense avergonyir-se d’estar venent el fruit de la suor del poble català. En aquest sentit, totes aquestes forces polítiques juguen el paper que li correspon a la socialdemocràcia en el sistema capitalista, que no és un altre que gestionar els interessos de la classe capitalista en contra de la classe treballadora assegurant el mínim de conflicte social possible.

Aquest govern de PSOE-Unidas Podemos, al mateix temps que desmantella el sector públic, augmenta la despesa militar per tal d´enviar armament a la guerra d´Ucraïna, fomentant un conflicte bèlic de conseqüències imprevisibles. A la guerra moren els fills i filles de classe treballadora en benefici dels interessos econòmics dels grans monopolis capitalistes.

Davant aquesta situació, es fa necessari aixecar un ampli front obrer i popular que pugui confrontar amb les mesures antipopulars dels diferents governs de torn i que permeti una acumulació de forces que desemboqui en una gran vaga general. Només amb l’organització unitària de la classe treballadora i dels sectors populars es podrà fer front a l’ofensiva capitalista.

NO ALS ACOMIADAMENTS A L´EDUCACIÓ PÚBLICA!

NO A LA PRIVATITZACIÓ DEL SECTOR!

ORGANITZEM LA VAGA GENERAL!

Partit Comunista del Poble de Catalunya