ELS ERTO’s ELS PAGUEM ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES, LES EMPRESES ACAPAREN TOTS ELS BENEFICIS

ELS ERTO’s ELS PAGUEM ELS TREBALLADORS I TREBALLADORES, LES EMPRESES ACAPAREN TOTS ELS BENEFICIS

Cap bondat, cap benefici s’amaga darrere un ERTO (Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació) per cap treballador o treballadora. Malgrat una fortíssima campanya de propaganda als mitjans de comunicació públics i privats al servei de les grans empreses de l’oligarquia, on un i un altre cop insisteixen en que el treballador no perd drets ni garanties i que la mesura garanteix el dret al treball i la subsistència de les PIMES, la realitat és la que és: una autèntic diluvi d’ERTO’s i ERO’s inunden les oficines del Ministeri de Treball.

Governs, patronals i direccions de les grans centrals sindicals ens venen que amb l’ERTO el treballador percep el 70% del sou mentre dura aquesta suspensió temporal de feina. D’entrada, veiem com el treballador perd un 30% del sou a causa d’una crisi de la que no és responsable.

Algunes empreses pagaran el 30% del sou mancat, però això tampoc evita que el 70% de la resta del sou la pagui l’Estat, o sigui, tothom, i molt especialment els treballadors i treballadores que són els que realment contribueixen a engreixar les arques de l’Estat.

Com sempre, seran els treballadors i treballadores els grans perdedors d’aquesta nova crisi capitalista: sempre paguem els plats trencats, ja sigui de forma directa o indirecta. Directa, perquè els empresaris ens acomiaden; indirecta, perquè paguem “solidàriament” els treballadors i treballadores d’arreu l’Estat el sou dels centenars de milers de companys i companyes de classe acomiadats.

Paral·lelament, el ERTO’s eviten el pagament d’impostos de les empreses, es garanteixen una recuperació ràpida reincorporant treballadors al moment oportú i protegeix la taxa de guanys amb aquestes mesures tan poc “progressistes” gestionades pel “govern progressista”, que en cap cas legislen, gestionen i governen perla gran majoria treballadora i popular del país.

Qui s’està afavorint dels ERTO’s? No ho és pas el treballador que confinat a casa no sap quin futur li espera un cop passada la crisi sanitària, si el tornaran a readmetre o no, ni quan ni com, si li pagaran el mateix o quin horari tindrà. Tampoc quan de temps estarà aturat. No ho són els treballadors i treballadores d’ETT que no tenen dret ni a acollir-se a cap mesura pal·liativa, sinó només al seu propi atur.

Si que ho són grans empreses com El Corte Inglés, que ha presentat un ERTO de 25.700 treballadors, tot i acumular més de 500 milions d’Euros de benefici als darrers anys; Prosegur; NH Hoteles, Hoteles Barceló i Hoteles Melià; Mediapro, la productora del “progressista” Jaume Roures; IKEA; Tous; Michelin; Vueling; Mercedes Benz; Brico Depot; Nissan; Cabify…

Com podem veure, s’acullen aquestes mesures la flor i nata de l’oligarquia nacional i part de l’estrangera: uns ERTO’s que, insistim, pagarem els treballadors i treballadores i per tant, convidarem a les grans empreses a barra lliure d’acomiadaments temporals sense tenir que posar ni un Euro de la seva butxaca, butxaca que per cert, omplen aquests empresaris gràcies a la suor i el treball dels que ara són acomiadats i pateixen a casa tancats pel seu futur incert.

Només cal veure les xifres de benefici d’alguns d’aquest gegants per adonar-se de la gran presa de pèl de les mesures empreses pel Govern progressista de PSOE i Unidas Podemos, que s’omplen la boca de mesures “per a la gent comú” mentre la Ministra de Treball del PCE li regala els diners a paletades als empresaris i destrossa la vida de més d’un milió i mig de treballadors i treballadores.

Alguns exemples de beneficis declarats d’algunes empreses que han aplicat ERTO’s:

El Corte Inglés: 258 milions d’Euros guanyats al 2019.

Prosegur: 118 milions els primers 9 mesos de 2019.

NH Hoteles: 100 milions al 2019.

Melià Hoteles: 112 milions al 2019.

Barceló Hoteles: 182 milions al 2019.

MediaPro: 222 milions al 2018.

IKEA: 1817 milions entre 1 de setembre 2018 i 31 agost 2019.

No cal que continuem la llista, no és necessari. És prou il·lustrativa de la realitat objectiva que patim els treballadors i treballadores en aquest sistema opressor i explotador.

Aquest sistema que provoca aquestes contradiccions, com l’escàndol de l’abandonament dels avis als geriàtrics; les escoles privades i concertades que demanen ajudes públiques; els centres sanitaris privats cobrant a les administracions públiques l’assistència mèdica que deriva la sanitat pública col·lapsada; la patronal de les escoles bressol sol·licitant exempcions fiscals i ajuts a fons perduts, etc. etc. ens mostren la bestialitat d’un sistema que només pot condemnar-nos a una existència miserable, mort i guerres.

El PCPC i la Joventut (J-PCPC) fem una crida al conjunt de les classes treballadores i populars a organitzar-nos tant aviat acabi el confinament i unir-nos en una lluita de classe contra aquest sistema que ens vol totalment explotats i oprimits. Hem d’aixecar plegats el Front Obrer i Popular al Socialisme (FOPS) que uneixi totes les justes lluites que existeixen i, sobretot, les que han de venir a causa d’una crisi que no hem generat i estem tornant a pagar.

República, socialisme, autodeterminació ha de ser un eix més que necessari; la organització de mobilitzacions de caire general i unitari i l’acumulació de forces un mètode de pressió mitjançant assemblees populars als barris i vil·les obreres; als centres de treball i estudi; d’oci; als casals i moviments pensionistes…arreu hem de construir amb totes les eines les organitzacions i estructures que ens ajudin a prendre consciència i mobilitzar el nostre poble obrer i popular.

Ens hi va el futur.

PEL FRONT OBRER I POPULAR AL SOCIALISME!

PER LA MOBILITZACIÓ PERMANENT I SOSTINGUDA: QUE LA CRISI LA PAGUIN ELLS!

PEL SOCIALISME: ORGANITZA’T I LLUITA AMB EL PCPC I LA J-PCPC!

Partit Comunista del Poble de Catalunya i Joventut PCPC

02/04/2020