El secretariat polític del PCPE, davant els últims esdeveniments ocorreguts a Turquia

El secretariat polític del PCPE, davant els últims esdeveniments ocorreguts a Turquia

Declara:

  1. Fa quatre mesos la Unió Europea va subscriure un acord amb el Govern turc d’Ergodan, sobre la base de declarar a Turquia un “país segur” i, amb això, aprovar un seguit de mesures per expulsar a aquest país als centenars de milers de persones refugiades que arribaven desesperades a les portes de la Unió Europea. És en aquest “país segur” en què s’acaba de produir un cop d’Estat militar, que segons s’informa ha fracassat. Aquests fets posen de manifest el cinisme de la UE i la seva responsabilitat criminal amb la situació d’aquestes milers de persones refugiades, que han estat expulsades a Turquia en aquests mesos.
  2. Els fets ocorreguts en relació a aquest intent militar, posen de manifest els conflictes interns a Turquia entre fraccions de les seves classes dominants, com a expressió de la tensa situació geopolítica, relacionada amb els interessos imperialistes a la zona de l’Orient Mitjà i el passadís eurosiàtic, i amb les contradiccions entre aquestes potències imperialistes, vinculades al control de les matèries primeres i de les estratègies de dominació militar.
  3. Avui aquests conflictes, particularment, enfronten a la UE, a EE UU i Rússia. El cop militar, amb una o altra orientació, entra dins de la lògica de l’enfrontament entre aquestes potències. Les intervencions de l’imperialisme, desenvolupant tot tipus d’accions violentes a la zona, és una constant històrica, que va patir una intensificació després de la Conferència de Bandung el 1955, que les potències imperialistes occidentals van entendre com una seriosa amenaça als seus interessos espoliadors, i de dominació del món. Com a conseqüència de dècades d’intervenció imperialista avui la majoria d’aquests països es troben en situacions de greu crisi interna, amb violents enfrontaments armats, i amb una subordinació gairebé absoluta de tots els sistemes econòmics als interessos imperialistes externs.
  4. Que aquests esdeveniments s’hagin donat en un país membre de l’OTAN, i, per tant, protagonitzats per militars que estan sota aquesta disciplina, ve a ser una expressió més de que aquesta estructura militar de cap manera es sustenta en qualsevol principi de base democràtica o de respecte a una legalitat establerta, sinó que l’OTAN és una estructura militar imperialista, que actuarà sempre sota la guia de les grans potències, i dels grans monopolis, sense respecte a cap norma democràtica bàsica.
  5. L’actual govern de l’AKP no és altra cosa que l’expressió de la dictadura del capital, en les condicions concretes del procés d’acumulació capitalista a Turquia, i subjecte a associacions diverses amb les potències imperialistes, i també a les contradiccions internes entre aquestes potències imperialistes .
  6. La classe obrera turca no ha de triar entre una o altra expressió de la dictadura del capital, ja que amb cap d’elles té res a guanyar. La classe obrera turca ha de lluitar per la seva emancipació, per avançar en el poder obrer cap a la construcció de la societat socialista a Turquia. Serà sobre la base de la lluita de la classe obrera turca per la seva emancipació revoucionaria, en les condicions concretes del seu país, i enfortida també per la conseqüent pràctica de l’internacionalisme proletari pel Moviment Comunista Internacional, com s’obrirà a Turquia el camí cap al fi de l’explotació i l’inici d’una societat amb justícia social, el socialisme.

SOLIDARITAT INTERNACIONALISTA AMB LA LLUITA REVOLUCIONÀRIA DE LA CLASSE OBRERA TURCA!
SOBREN ELS CAPITALISTES, TOT PER A LA CLASSE OBRERA!

PCPE