El referèndum del 5 de juliol i la postura del KKE

El referèndum del 5 de juliol i la postura del KKE

Com és ben sabut, el govern del partit “d’esquerra” i en essència socialdemòcrata SYRIZA i del partit dreta nacionalista ANEL, en un esforç de gestionar la fallida total dels seus compromisos electorals, va anunciar un referèndum pel 5 de juliol de 2015, amb l’única pregunta si els ciutadans estan d’acord o no amb la proposta d’acord presentada per la UE, l’FMI, el BCE i que es refereix a la continuació de les mesures antipopulars, per la sortida de la crisi capitalista amb Grècia en l’euro .

Funcionaris del govern de coalició estan cridant al poble a dir “NO” i deixen clar que aquest “NO” al referèndum serà interpretat pel govern grec com una aprovació de la seva pròpia proposta d’acord amb la UE, l’FMI, el BCE, que les seves 47 + 8 pàgines també contenen mesures antipopulars i antiobreres dures, per tal d’augmentar la rendibilitat del capital, el “creixement” capitalista i la permanència del país a l’euro.

El govern de SYRIZA-ANEL, que no ha deixat d’enaltir ni per un moment la UE, “la nostra casa europea comuna”, el “patrimoni europeu”, accepta que la seva proposta és 90% idèntica amb la proposta de la UE, l’FMI , del BCE i té molt poc a veure amb el que havia promès SYRIZA abans de les eleccions.

Juntament amb els partits del govern de coalició (SYRIZA-ANEL) i a favor del “NO” es va posicionar el feixista Alba Daurada que va recolzar obertament el retorn a la moneda nacional.

D’altra banda, l’oposició de dreta de la ND i el PASOK socialdemòcrata que estaven al govern fins al gener de 2015, juntament amb el partit TO Potami (nominalment de “centre” però en essència reaccionari) es van posicionar a favor de “SÍ “a les mesures bàrbares de la Troica i afirmen que això serà interpretat com a consentiment i “permanència a la UE a tota costa”.

En realitat les dues respostes porten a un “SÍ” a la Unió Europea i a la barbàrie capitalista.

Durant la sessió al parlament, el 27 de juny la majoria governamental de SYRIZA-ANEL va rebutjar la proposta del KKE de posar davant el judici del poble grec les següents propostes:

  • NO A LES PROPOSTES D’ACORD DE LA UE, DE L’FMI, DEL BCE I DEL GOVERN GREC
  • RETIRADA DE LA UE-ABOLICIÓ DELS MEMORÀNDUMS I DE TOTES LES LLEIS D’APLICACIÓ

Amb la seva postura el govern ha mostrat que vol fer xantatge al poble perquè aquest aprovi la seva proposta a la Troica, que és l’altra cara de la mateixa moneda. Està demanant al poble a consentir els seus plans antipopulars i carregar les seves noves opcions antipopulars, ja sigui a través d’un acord suposadament “millorat” amb els organismes imperialistes, o per mitjà d’una sortida de l’euro i el retorn a la moneda nacional, que el poble serà cridat a pagar de nou.

En aquestes condicions, el KKE està cridant al poble a utilitzar el referèndum com una oportunitat perquè s’enforteixi l’oposició a la UE, perquè es reforci la lluita per l’única sortida realista de l’actual barbàrie capitalista, que només té un contingut: RUPTURA-RETIRADA DE LA UE, CANCEL·LACIÓ UNILATERAL DE DEUTE, SOCIALITZACIÓ DELS MONOPOLIS, PODER OBRER I POPULAR.

El poble amb la seva activitat i la seva elecció ha de respondre a la decepció de la pregunta falsa que planteja el govern i rebutjar tant la proposta de la UE, l’FMI, del BCE com la proposta del govern de SYRIZA-ANEL. Les dues propostes contenen mesures antipopulars bàrbares que se sumaran als memoràndums i a les lleis d’aplicació dels governs anteriors, de ND-PASOK. Les dues serveixen als interessos del capital i als guanys capitalistes.

El KKE destaca que el poble no ha de triar entre Esquila i Caribdis sinó expressar, amb tots els mitjans i maneres, la seva oposició a la UE i als memoràndums permanents en el referèndum. Ha de “cancel·lar” aquest dilema al votar per la proposta del KKE.

  •  NO A LA PROPOSTA DE LA UE, EL FMI, EL BCE
  •  NO A LA PROPOSTA DEL GOVERN
  •  RETIRADA DE LA UE, AMB EL POBLE AL PODER