El PCPE denuncia la persecució anti-comunista a Ucraïna

El PCPE denuncia la persecució anti-comunista a Ucraïna

El Partit Comunista dels Pobles d’Espanya (PCPE) denuncia l’augment de la persecució contra els comunistes a Ucraïna, de la mà de l’agudització de la crisi en aquest país i de la descomposició de l’actual règim.

El passat 23 de juliol, el colpista govern d’Ucraïna va aprovar una reforma per dissoldre el grup parlamentari comunista a la Rada Suprema. Si bé aquesta mesura ha generat confusió fora d’Ucraïna, la reforma no il·legalitza el Partit Comunista d’Ucraïna, sinó que impedeix seves activitats dins de les institucions parlamentàries. A més existeix, paral·lelament, un procés d’il·legalització, que actualment està en els tribunals i que va començar després del triomf de l’operació imperialista del Maidan.

Davant de tot això, el PCPE denuncia que:

1 – L’actual govern ucraïnès, fruit de la ingerència de l’imperialisme de la Unió Europea i dels Estats Units, prossegueix en la persecució dels comunistes, com a punta de llança de la seva agressió als interessos de la classe obrera i el poble. La guerra a l’Est del país, la brutal política d’ajust pressupostari, el paquet de privatitzacions i les retallades de drets i llibertats, només es poden sostenir mitjançant la repressió als comunistes i als sectors més avançats del poble. El govern ucraïnès, per fer-ho, recorre a bandes feixistes com brigada de xoc per imposar la seva voluntat. La tortura, les pallisses públiques, matances com la de la Casa dels Sindicats d’Odessa i l’ocupació d’armament pesat i químic a Donetsk i Lugansk, demostra el grau de violència que el capital està disposat a assumir en aquesta fase històrica.

2 – L’anti-comunisme és la ideologia oficial de l’actual règim colpista ucraïnès, amb la complicitat de la Unió Europea. La persecució contra els comunistes ucraïnesos, que de facto ja estan il·legalitzats, avança en diverses instàncies jurídiques i, sens dubte, es dirigeix ​​a la seva eliminació política i, fins i tot, física.

3 – Recentment, s’han referit a la persecució anti-comunista diversos partits pertanyents al PIE (Partit de l’Esquerra Europea), el principal representant a Espanya és Esquerra Unida. No obstant això, la seva actual crítica a la repressió a Ucraïna ha de ser analitzada amb una perspectiva una mica més àmplia: va ser el PEU que va donar suport i va assumir les resolucions anti-comunistes del Parlament Europeu. La política de l’imperialisme de la Unió Europea té per base un anti-comunisme descarat, que es concreta en sengles resolucions del Parlament i el Consell d’Europa. L’aplicació pràctica d’aquests textos és precisament el que passa actualment a Ucraïna. D’aquelles noces, de les quals el PEU és co-responsable, aquests confits.

4 – Ucraïna es troba avui en una brutal crisi capitalista, que té el seu reflex en la política del país. El govern encapçalat per Arseny Iatseniuk va dimitir ahir, traient a la llum la descomposició del règim actual. El fins ahir primer ministre, va reconèixer que a partir de l’1 d’agost no es podran sostenir en funcionament els serveis energètics, educatius, sanitaris, sumat a l’esforç militar.

5 – En el fons de la crisi interna ucraïnesa està la disputa interimperialista, en la qual juguen tres actors fonamentals amb interessos divergents: Rússia, Estats Units i la Unió Europea. La dimissió del govern es produeix després de ser incapaç d’aprovar a la Rada Suprema la cessió de l’explotació del gas de Donestk a monopolistes nord-americans. Les actuals discrepàncies entre els Estats Units i la Unió Europea semblen respondre a l’intent dels primers d’apoderar-se del sector energètic ucraïnès i a la dependència dels segons cap als subministraments d’hidrocarburs russos.

6 – El moviment de Novorossiya sembla aglutinar cada vegada més sectors populars en resposta a l’agressió de l’oligarquia ia la disputa inter-imperialista. La participació de combatents estrangers -que de forma anàloga també es produeix entre els combatents del Govern de Kíev- i el seu programa polític, encara confús i heterogeni, no ha d’ocultar el caràcter genuïnament popular de la lluita contra l’oligarquia i contra el feixisme.

El PCPE fa una crida a la solidaritat amb el poble ucraïnès, a la lluita contra l’imperialisme i a la mobilització. Durant les últimes setmanes s’han anat estenent a Espanya les convocatòries en solidaritat amb el poble ucraïnès. El PCPE mostrem el nostre suport a les mobilitzacions i apostem per respondre a l’imperialisme amb l’internacionalisme proletari.

 

Madrid, 28 juliol 2014
Àrea Internacional
Comitè Central del PCPE