EL CAPITALISME MATA: NACIONALITZACIÓ IMMEDIATA DELS GERIÀTRICS I RESIDÈNCIES!

EL CAPITALISME MATA: NACIONALITZACIÓ IMMEDIATA DELS GERIÀTRICS I RESIDÈNCIES!

“La residencia de ancianos de Palau-solità i Plegamans (Barcelona) es uno de los centros de mayores investigados por la Fiscalía en el marco de la pandemia del coronavirus. En el último mes ha fallecido en Residencial Palau una cuarentena de ancianos por causas dudosas. Por ello, al margen de la investigación por vía penal abierta por el ministerio público por posible delito, los familiares de las víctimas se plantean denunciar al centro por su opacidad. Tampoco el ayuntamiento aporta más luz sobre el asunto.

En las últimas semanas ha muerto uno de cada cinco ancianos de esta residencia, pero, según el gerente, es imposible saber si el Covid-19 es la causa de estos fallecimientos” (…).

Crónica Global, 18/04/2020.

“La residència pública de Sant Llorenç Savall ha registrat la mort de 25 dels seus residents a causa del contagi de coronavirus. Així ho ha manifestat l’alcalde del municipi, Joan Solà, (…).

“Fa uns 15 dies vam sol·licitar tests a residents i personal, i dissabte passat van arribar els resultats, que mostren que 59 residents van donar un resultat positiu, onze negatius i altres tres van quedar pendent d’obtenir resultat, amb un balanç a dia d’avui de 25 morts”, ha assenyalat Solà”.

Diari de Sabadell, 16/04/2020.

Que el capitalisme és un sistema en el qual el que preval és el màxim benefici al mínim cost és un fet que cada cop més descarnadament es va fent evident tot llegint les notícies. El que ja no era tan evident és la cruesa, la infàmia i la desídia total, el poc -o més aviat nul- valor que aquest sistema econòmic, polític i social dona a la vida humana, i molt especialment, a la vida dels treballadors i les treballadores, tal i com s’està mostrant amb aquesta crisi.

Des del PCPC i la seva Joventut (J-PCPC) de les comarques del Vallès, denunciem aquest fet, tot exemplificant-lo amb aquestes dues notícies ben recents que s’estan produint a les nostres comarques, i que s’emmarquen a l’actual crisi del COVID-19. Volem fer unes petites reflexions sobre la naturalesa criminal d’aquest sistema, totalment contrària a la racionalitat, a l’humanisme, al valor central que ha de tenir el benestar i la salut de l’ésser humà.

Les persones usuàries d’un servei essencial, bàsic, com és el del benestar, el repòs i la salut davant l’edat avançada i/o la dependència, que hauríem de poder gaudir de forma garantida per les administracions públiques, en realitat en el capitalisme espanyol i català és un immens negoci en mans de grups empresarials pirates, miserables i explotadors.

A les quantioses quotes mensuals a pagar per la persona resident, molt per sobre del salari mitjà d’una persona treballadora, s’afegeix un cobrament que fa efectiu la Generalitat (subvenció) -en el cas de les residències concertades- que abonem tots els treballadors i treballadores de Catalunya via impostos. Un doble cobrament molt substanciós, que fa d’una necessitat bàsica un negoci perfecte. El negoci, precisament, per les empreses residencials i geriàtriques es fa totalment rodó tenint en compte les condicions laborals de residències i geriàtrics, que fan dels treballadors i treballadores d’aquest sector una mà d’obra molt barata. Si revisem unes dades publicades aquest mateix any 2020 ho podem comprovar fàcilment:

“1.026€ bruts al mes:

És el salari mitjà de 239 professionals enquestats en aquest estudi, dels quals 53 eren infermeres i els altres 186, auxiliars d’infermeria de 19 residències, entre les quals n’hi ha de públiques, de públiques de gestió privada i de privades.

1.347,42€ bruts al mes:

És el salari base que està fixat al conveni vigent del sector dels geriàtrics per a un/a professional d’infermeria per una jornada de 40 hores setmanals. Hi ha plusos per treballar en festius i diumenges, de nit i per disponibilitat.

997,16€ bruts al mes:

És la retribució fixada per a auxiliars d’infermeria, també per 40 hores. Tenen els mateixos plusos que el personal d’infermeria. El sou és el mateix per a un/a cuiner/a i per a un/a auxiliar de manteniment o porter/a: de 979,68 €”.

Segons aquest estudi publicat al Diari Segre amb data 10/01/2020, “la precarietat laboral a les residències geriàtriques és tanta que afecta la salut dels treballadors i l’atenció als ancians. Així ho constata l’avenç d’un estudi elaborat pels professors d’Infermeria de la Universitat de Lleida (UdL) Ana Mari Fité, Montserrat Gea, Álvaro Alconada, José Tomás, Joan Blanco, Eva Barallat, Judith Roca i Carles Muntaner, que han estat publicats en un article a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health”(…).

A més, també cal tenir en compte la feminització del sector dels serveis sanitaris i socials i les dades de feminització de la pobresa que impedeixen i dificulten en major mesura les dones d’avançada edat l’accés a millors recursos. Una vegada més, el sistema capitalista mostra la seva aliança criminal amb el patriarcat, castigant de forma més brutal les dones i persones més vulnerables per raó d’edat i/o dependència. (Veure el dossier estadístic de les dones a Catalunya 2020 elaborat per l’observatori de la igualtat de gènere de la Generalitat http://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/Observatori/03_dossiers_estadistics/DOSSIER_8M_2020.pdf)

I això sense la crisi del COVID-19 pel mig! És a dir, mentre a la persona usuària, molt probablement ajudada a la seva despesa pels seus familiars, se li cobren al voltant de 2000€ al mes i a sobre l’empresa rep una altra entrada de capital “via Generalitat”, les persones treballadores del sector no reben ni 1350 € bruts per fer unes tasques duríssimes, en horaris complicats, amb contractes “escombraria” i baixa capacitat reivindicativa com a conseqüència de les dures condicions laborals i la debilitat de la resposta sindical combativa i de classe. Una nova traïció del sindicalisme groc dominant que gairebé ni té presència en els sectors més precaritzats com aquest.

Tenim constància d’acomiadaments de professionals per baixa mèdica provocada per contraure el COVID-19 a les nostres comarques. Unes condicions laborals, que ja abans de la crisi sanitària del COVID-19 patien, segons la premsa burgesa que ho publica, problemes de salut, que a més, influeixen a la qualitat d’atenció de les persones ancianes i/o amb algun grau de dependència.

Podem concloure, doncs, que les empreses residencials i geriàtriques s’estan afartant de guanyar diners a expenses de la salut laboral dels treballadors i treballadores i de la pròpia atenció a les persones ancianes i/o amb algun grau de dependència, que es torna deficitària, malgrat pagar a preu d’or un servei.

Tot això combinat amb una complaença, una permissivitat totalment escandalosa de la Generalitat de Catalunya i l’Estat, que demostra, un cop més, que són gestors al servei de les empreses, que no fan res més que proporcionar negoci, mercat a les empreses, en aquest cas del sector residencial i geriàtric, trepitjant si cal els drets, la salut i la vida dels treballadors i treballadores i de les persones residents.

Una realitat reforçada per l’execrable comportament de les administracions de la Generalitat i de l’Estat, que malgrat les evidències de la brutalitat de la pandèmia, ja difoses a primers de gener per l’OMS i les autoritats mèdiques xineses, no van prendre, ni empresaris ni Generalitat llavors, ni al moment d’arribar el virus a Catalunya ni tan sols en plena crisi ni una sola precaució per prevenir la salut dels i les nostres grans i/o persones dependents.

Una actuació de Generalitat i empresaris que només pot ser qualificada de criminal i inhumana. Ni un pla de previsió, ni una mascareta, ni una bata, ni una prova o test, ni res més que treballadors i treballadores utilitzats com a carn de canó, avis i àvies, majoritàriament amb diverses patologies afegides) amb exposició a un destí incert i familiars aterrits.

Fem nostre el clam social que exigeix la dimissió al Govern de la Generalitat i l’Estat en bloc i exigeix responsabilitats penals als empresaris.

Exigim així mateix la nacionalització immediata de tot el sector sanitari, de geriatria i residències, i posar-ho sota control obrer i popular, cosa que és garantia de bona gestió i qualitat del servei essencial sota preus controlats.

No hi ha futur possible pels treballadors i treballadores sota el capitalisme: organitza’t i lluitem pel socialisme!

CONSTRUÏM L’ALTERNATIVA AL CAPITALISME: SOCIALISME O BARBÀRIE!

PCPC i J-PCPC Vallès Occidental i Oriental

19/04/2020