El capitalisme ens explota, el patriarcat ens mata

El capitalisme ens explota, el patriarcat ens mata

IMG_20151125_182725

El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) i els Joves Comunistes del Poble Català (JCPC/CJC) varem organitzar un acte als Jardins Lina Odena de Barcelona el passat 25 de novembre “Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona” . Els i les comunistes de Catalunya hem manifestat el nostre rebuig cap a la situació de violència que pateixen la major part de les dones del món.

La portaveu del PCPC va explicar que “La data del 25 N va ser proposada per la Primera trobada feminista de Llatinoamèrica i el Carib l’any 1981 en record de les 3 germanes Mirabal, activistes polítiques de la República Dominicana brutalment assassinades per la dictadura de Rafael Trujillo l’any 1960.”

En el manifest del PCPC s´ha fet referència “als feminicidis i formes extremes de violència contra les dones es produeixen en nombrosos països del món mitjançant l’infanticidi, avortament selectiu o l’abandó de les nenes i la desaparició o l’assassinat sistemàtic de dones joves i adultes. En més de 70 països es penalitza, persegueix, assetja i agredeix les dones que no accepten l’heterosexualitat com a norma. Per això el 25-N és una data de lluita”.

Més endavant s´ha afirmat que “ En el capitalisme, la majoria de la població és explotada en els seus llocs de treball, maltractada per les situacions de pobresa i massacrada en guerres imperialistes amb l’únic objectiu d’augmentar els beneficis del capital. Les llibertats constitueixen un privilegi només per a una minoria que dirigeix o recolza aquesta realitat “.

El PCPC ha demanat igualment un homenatge simbòlic a totes les dones que han perdut la vida a causa de la violència. Aquest és el cas de la camarada Lina Odena, morta a mans del franquisme l’any 1936, valenta i decidida lluitadora comunista. Ingressà molt jove al PSUC i després de rebre formació marxista-leninista a la URSS, va ser escollida Secretària General de les Joventuts Comunistes de Catalunya.També va dirigir el Comitè Nacional de Dones contra la Guerra i el Feixisme i després de la seva mort es va crear una Escola de Militants i un Batalló que portaven el seu nom. Lina Odena va ser un exemple de lluita, tant al front en la lluita bèlica com en la lluita política per l’alliberament del feixisme. El millor homenatge que podem fer-li és continuar amb la seva lluita.

EL 25 de Novembre, dia internacional de la lluita per l’eliminació de la violència contra les dones, data que ens recorda la necessitat d’unir a la classe obrera contra tot tipus de violència, ja sigui física, psicològica, econòmica o sexual que sistemàticament s’exerceix contra les dones, cridem a les treballadores perquè s’incorporin a la lluita general de la classe obrera per la construcció del Socialisme-Comunisme.

Seguidament la portaveu dels JCPC/CJC ha fet referència a “ les 55 dones mortes per violència de gènere en el que portem d’any, deixant clar que aquesta és només la punta de l’iceberg de la violencia estructural que exerceix el patriarcat i el capitalisme de manera sistemàtica cap a les dones a tots els nivells: social, econòmic, laboral i familiar “.

En el manifest s´analitza que “ en moments de crisis estructural del sistema capitalista, el patriarcat també s’aguditza i mostra la seva cara més agressiva. Les dades d’atur femení en menors de 25 anys d’un 52% mostren com el capitalisme relega a les dones el treball domèstic que tant li és útil per a perpetuar els rols de gènere i garantir el correcte funcionament d’un sistema aixecat sobre la sang dels i les obreres “.

Escoltem molts cops les fal·làcies del reformisme afirmant que s’han aconseguit moltes millores, que les coses han canviat, mentre a Espanya segueix havent una esquerda salarial del 17% entre homes i dones que desenvolupen el mateix treball, fent cada cop més difícil la conciliació laboral i familiar.”

La portaveu dels JCPC/CJC va refererir-se també a que “ Com a comunistes, prenem la contradicció capital-treball com a eix vertebrador del nostre projecte. I no es envà: les morts de dones a mans de les seves parelles són conseqüència en part de la dependència econòmica que es dóna en l’àmbit familiar, fent que molts cops les dones maltractades hagin de dependre per a viure del seu maltractador. Per això l’atur massiu femení és també violència de gènere “.

Els JCPC/CJC igualment van recordar “ per a no caure en l´oblit, que va ser una comunista, Clara Zetkin, qui va decretar el 8 de març, en el Congrés Internacional de Dones Socialistes, com a un dia de lluita i revindicació per la igualtat de gènere. Igualment han mencionat el coratge i la lluita de dones com Marina Raskova, líder de la divisió aèria femenina de la URSS, coneguda com les bruixes de la nit i la seva lluita contra un sistema masclista i homòfob. Així doncs, han sigut els i les comunistes els qui històricament han assentat les bases per a l’extinció del patriarcat, éssent el el socialisme soviètic l’únic sistema que va, garantint la plena igualtat laboral, l’accés a l’alfabetització de les dones, l’abolició de la prostitució o l’existència de bugaderies i menjadors socials per a alliberar a les dones del treball domèstic “.

Per això, afirmen “ els JCPC/CJC prenem l’alliberament de la dona, juntament amb la lluita obrera i popular, com a la única solució davant la violència patriarcal i capitalista.

És la nostra tasca organitzar en les files del Partit Comunista i de la Joventut Comunista a les dones treballadores, i demostrar que un capitalisme sense patriarcat és inviable i que la única sol·lució per a la plena igualtat de gènere rau en el socialisme-comunisme..

Nosaltres, ara i sempre, respondrem que, no solament un comunista mai amaga els símbols ni abaixa la seva bandera, sino que la bandera vermella, és també la bandera de la lluita contra la violencia de gènere. Que la bandera vermella és la bandera de la dona obrera i lluitadora “.

Seguidament es va fer una ofrena conjunta davant la placa commemorativa a Lina Odena i finalment amb el cant de la Intenacional va concloure l´acte.

CAP AGRESSIÓ SENSE RESPOSTA !
SENSE PATRIARCAT PER A NO MORIR
SENSE CAPITALISME PER A PODER VIURE
VISCA LA LLUITA DE LA CLASSE OBRERA
PEL SOCIALISME. PEL COMUNISME !