DECLARACIÓ DE DEFENSEM CUBA PER L’AIXECAMENT DEL BLOQUEIG A CUBA

DECLARACIÓ DE DEFENSEM CUBA PER L’AIXECAMENT DEL BLOQUEIG A CUBA

Des de DEFENSEM CUBA, la plataforma catalana de solidaritat amb Cuba, sol·licitem als presidents de la Generalitat de Catalunya i del Govern Espanyol, així com als primers ministres de la Unió Europea que intercedeixin davant del govern dels Estats Units perquè aixequi el bloqueig econòmic , financer i comercial imposat a la República de Cuba des del 2 de febrer de 1962.


Aconseguir vèncer la pandèmia de la SARS-Covid19 a Cuba, implica la necessitat imperiosa de poder desenvolupar totes les seves potencialitats sense bloquejos. Implica poder comprar medicaments i material sanitari, així com a combustible o aliments, sense cap tipus de restriccions per satisfer al seu poble.


Des de l’arribada de Donald Trump a la presidència, s’ha intensificat la política d’hostilitat cap a Cuba, amb l’activació dels títols III i IV de la Llei Helms-Burton i les sancions econòmiques de caràcter retroactiu i extraterritorial, tot i que el dret internacional recull que la llei d’un país no és aplicable a un altre, els Estats Units imposen a totes les nacions del món la seva.


Són lleis i accions destinades a asfixiar l’economia cubana i aconseguir un canvi de sistema polític, sense importar-li els patiments que això pugui costar a el poble cubà, en franca violació del principi del dret dels pobles a l’autodeterminació. El sistema polític i el model social són competències exclusives del poble cubà.


La llei Torricelli de 1992 va agreujar el caràcter extraterritorial de l’estat de setge econòmic a Cuba, un vaixell estranger que entri en un port cubà no pot tocar després un de nord-americà durant els següents sis mesos.


Cuba no té la intenció de renunciar a la seva independència i ha demostrat diverses vegades que l’únic mètode acceptable de relacions entre estats i entre pobles, és el diàleg basat en el respecte a l’especificitat de cada nació, en la reciprocitat, la igualtat sobirana i la no ingerència en els assumptes interns.


El injust bloqueig criminal a Cuba, és una aberració jurídica que no respecta el dret internacional. Ho han manifestat les resolucions de condemna del bloqueig a l’ONU, any rere any, amb l’únic vot en contra dels Estats Units i el seu aliat Israel.


Així s’han pronunciat recentment contra el bloqueig, en un clam mundial, el Secretari General de l’ONU Antonio Guterres, l’Alta Comissionada per als Drets Humans Michelle Bachelet, la relatora especial de l’ONU sobre el dret a l’alimentació Hilal Elver, el Servei Mundial d’Esglésies, el Parlament Llatinoamericà i en el seu moment al Parlament de Catalunya.


Cuba segueix mantenint, tot i el bloqueig, la seva política solidària cap a tots els països que ho necessitin, prestant la seva col·laboració mèdica per enfrontar el virus SARS-Covid19, com ho demostra el ràpid enviament de brigades cubanes de salut a 14 països, dos d’ells europeus, Itàlia i Andorra.


Des de DEFENSEM CUBA donem suport a la petició de la Generalitat Valenciana i la de Catalunya, perquè el Govern espanyol sol·liciti a la República de Cuba l’enviament d’una brigada mèdica al nostre país com a ajuda solidària per pal·liar la crisi sanitària produïda pel coronavirus.


Fem una crida a totes les associacions, ONG, partits polítics, sindicats i persones de bona voluntat que exigeixin l’aixecament total del bloqueig dels Estats units a Cuba i difonguin i donin suport signant aquesta declaració, enviant adhesió a defensemcuba@gmail.com.

Barcelona 9 d’abril 2020