Davant la suspensió cautelar de la consulta del 9N per part del TC

Davant la suspensió cautelar de la consulta del 9N per part del TC

El Partit Comunista del Poble de Catalunya considera que la decisió del Govern espanyol de presentar recurs a la llei de consultes populars no referendàries i el decret de convocatòria de la consulta del 9N és un atac directe a les mínimes formalitats democràtiques que el capitalisme espanyol pot oferir al poble català.

El PCPC ha deixat ben clara la seva posició davant el que coneixem com a procés sobiranista. El Partit Comunista del Poble de Catalunya identifica clarament a quins interessos de classe respon aquest procés, interessos aliens als de la classe obrera catalana i capes populars del nostre país.

Però és clar que tot i la correlació de forces existent en la lluita de classes a Catalunya, la qüestió nacional catalana, basada en la reivindicació de Catalunya com a nació, és un fet assumit per amplíssimes capes del poble català i que precisa de canals d’expressió i de solucions polítiques.

La crisi del capitalisme a Espanya ha obligat a reformular nous consensos, és el que caracteritzem com a segona transició. A Catalunya, aquesta segona transició s’expressa en la ruptura del pacte constitucional i del model autonòmic que se’n deriva i en la reivindicació de més autogovern per part de la fracció dominant de la burgesia catalana.

La resposta del Govern central de prohibir una consulta popular i fins i tot d’amenaçar de sedició a qui convoqui manifestacions, tal i com a manifestat la més alta dirigent del PP català, té un profund contingut reaccionari que els i les comunistes confrontem.

La negació del caràcter nacional de Catalunya i per tant del caràcter de subjecte polític del poble català, la restricció de l’autogovern català, de la seva capacitat legislativa i de la seva capacitat d’iniciativa política, les amenaces contra el dret de manifestació, de vot i l’apel·lació als delictes de sedició i rebel·lió situen al poble català davant un escenari de confrontació per la defensa de les llibertats democràtiques més bàsiques en un estat burgés.

Si la primera transició i la restauració borbònica ha demostrat que va ser cimentada en les estructures de poder del franquisme, aquesta segona i la successió borbònica demostren com el capitalisme i les seves estructures de poder, més encara en temps de crisi, tenen un profund caràcter reaccionari i són capaces d’eliminar les més bàsiques formalitats de la democràcia burgesa. Un cop més, la realitat ens porta a l’evidència de que no hi ha espai per les més mínimes condicions democràtiques de cap poble del món en aquest sistema; és només en la construcció del Socialisme que la classe obrera es podrà desenvolupar en plenitud i convertir-se en classe nacional al poder. Les conquestes democràtiques que hem assolit, com el dret a vaga, a vot, a manifestació… han de ser defensades doncs pel conjunt de treballadors i treballadores avançant en l’acumulació de forces per fer la Revolució Socialista.

Comitè Executiu
Partit Comunista del Poble de Catalunya
Barcelona, 1 d’octubre de 2014