CRÒNICA DE L’ACTE SOBRE PALESTINA A L´ATENEU POPULAR 1R DE MAIG

CRÒNICA DE L’ACTE SOBRE PALESTINA A L´ATENEU POPULAR 1R DE MAIG

El passat 24 d’Octubre a les 19 h va tenir lloc a l’Ateneu Popular Primer de Maig (BCN) un important acte sobre la lluita del poble palestí. La xerrada sota el títol “PALESTINA, RESISTÈNCIA I OCUPACIÓ” va ser presentada per Sisco García (Membre de l’àrea antiimperialista del PCPC) i va tenir com a ponents a l’activista Fabiana Ezcurra i Jawad Siyam (Director del Madaa Creative Center, Silwan).

Sisco García va denunciar que sectors de la burgesia catalana parlin de pau, llibertat, autodeterminació, drets humans, democràcia… i donin un suport descarat al règim sionista/feixista d’Israel que està practicant una política de neteja ètnica massacrant impunement al poble palestí, amb total complicitat pels països imperialistes (incloent-hi l’Estat Espanyol). Cal denunciar la fascinació pel sionisme demostrada per la majoria de partits del sistema (des de Vox fins a l’exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena que li va donar el Novembre de 2017 la clau d’or de la ciutat al President d’Israel Reuven Rivlin). Cal recordar també que l’Estat d’Israel i els EEUU són els únics països que cada any a l’ONU defensen el manteniment del criminal bloqueig contra Cuba imposat des de 1960.

Fabiana Ezcurra ha explicat que el cas de Jawad Siyam és similar al que pateix la resta del poble palestí. L’única diferència és que el seu cas ha tingut ressò mediàtic. Jawad viu a Silwan (barri de Jerusalem Est). Després de la guerra àrab-Israeliana de 1948 el barri va quedar sota control jordà fins a la guerra dels sis dies de 1967, motiu pel qual va passar sota l’ocupació sionista. Segons diverses fonts a Silwan viuen prop de 50.000 palestins i progressivament augmenten els colons jueus afavorits per govern sionista que practica una política genocida i d’expulsió dels palestins. Fabiana ha explicat que els sionistes volen destruir el treball comunitari que realitza Jawad mitjançant el centre Madaa. “Volen desacreditar a Jawad davant la seva pròpia comunitat palestina”. Fabiana que ha tingut l’oportunitat de visitar la zona ha donat testimoni de les terribles dificultats quotidianes dels palestins i del control extrem dels estrangers que visiten la zona. “Israel no vol imatges que els perjudiquin i on es visualitzi com trepitgen els drets humans i el dret internacional diàriament”.

Jawad Siyam ha explicat que “és molt estressant haver de viure al costat dels colons feixistes les 24 hores del dia. Ells controlen tot el desenvolupament de la vida quotidiana. Volen que siguis el seu esclau”. L’ajuntament parla de “coexistència” però això és totalment fals. Jawad explica que els sionistes tracten als palestins com a criminals. “Som refugiats al nostre propi país” afirma. Igualment denuncia que l’Ajuntament de Jerusalem els imposa uns impostos abundants per conservar la mateixa casa. “Si no pagues et prenen la casa i et retiren la residència a tu i a la teva família” aplicant l’anomenada “Llei d’absència”.

Jawad ha denunciat els túnels que estan fent els sionistes amb l’excusa de voler trobar “el temple de David”. “Mai han trobat res”, afirma. La fabricació de túnels provoca unes esquerdes molt greus en les cases dels palestins que després són declarades en ruïna per enderrocar-les i procedir a la seva expulsió. “Els sionistes t’amenacen a què venguis la casa. El 60% de les cases tenen l’ordre de demolició. En 3 anys han enderrocat 200 edificis i han ocupat 40 cases. Un altre element de pressió és la inexistència de serveis al barri. El 67% dels nens no han pogut cursar estudis de secundària”.

Jawad ha denunciat els Acords d’Oslo perquè no van tractar el greu problema dels assentaments dels colons, del dret al retorn dels 5 milions de refugiats palestins, de la seguretat i les fronteres.

“L’estat sionista d’Israel pretén fabricar una història en la qual no es digui res sobre el genocidi del poble palestí. El sionisme utilitza l’holocaust com a excusa per fer atemptar diàriament contra el dret internacional”. Cal dir també que el sionisme encara que sembli contradictori per molta gent té excel·lents relacions amb organitzacions feixistes a Àustria i altres països. La líder sionista Golda Meir deia “els vells palestins moriran I els joves ho oblidaran tot ” Malgrat tot la resistència del poble palestí continua ja sigui a Cisjordània, Gaza, Jerusalem… Els joves palestins volen recuperar la història del seu poble i això és el que dóna esperança a la lluita del poble palestí per a seguir existint.

Jawad ha denunciat que un 25% dels palestins han estat almenys una vegada en una presó israeliana. En la franja d’edat que va dels 15 als 45 anys han anat un 48% a la presó. Cap família palestina se salva d’aquesta brutal repressió. S’aplica cruelment la “detenció administrativa “que suposa 6 mesos de presó i que es poden prorrogar fins a 5 anys sense cap càrrec d’acusació.

Els palestins no tenen tecnologia 4G. Se’ls priva d’aquest dret per evitar que puguin enviar fotos i vídeos dels abusos i assassinats de l’exèrcit israelià i del Mossad.

Jawad ha denunciat el mur terrorífic de 721 km construït per Israel a Cisjordània I que s’apropia del 10% del seu territori a favor dels plans de construcció de nous assentaments pels colons jueus. La confiscació de terres és imparable en tot el territori palestí.” S’han arrencat desenes de milers d’oliveres i destruït cultius per imposar la fam”.

L’any 2009 van començar a atacar als nens palestins que anaven al centre creatiu Madaa on Jawad és el seu director. És un centre cultural on acullen a més 400 dones i 3500 nens de famílies pobres. Tenen metges i advocats que atenen aquesta població per evitar que siguin assassinats.

Després de la xerrada s’ha passat al debat i les preguntes on hi havia ciutadans palestins i siris complementant les intervencions dels ponents.

Àrea Antiimperialista del Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC)

Barcelona a 31 d’octubre de 2019