Crònica acte antifeixista a Sant Martí

Crònica acte antifeixista a Sant Martí

El passat 16 de febrer es va realitzar l’acte previst sobre el feixisme a l’Ateneu Popular 1r de Maig. Va ser un acte que va despertar una certa expectació, ja que comptàvem amb camarades de Polònia, militants del Partit Comunista Polonès (KPP), els quals es troben en un procés de repressió i opressió per part de l’Estat reaccionari, amb l’objectiu d’acabar amb la seva presència política al país.

Per part del PCPE va assistir Francisco Tendero, el qual va fer una brillant explicació de la irrupció de Vox al País Valencià i de com aquest partit profundament xenòfob, homòfob i filofeixista s’enfronta (o es vol enfrontar, doncs no ha presentat cap querella malgrat anunciar públicament que ho faria) amb el PCPE als tribunals. Així mateix, seguint les teories de Dimitrov, ens va desgranar el caràcter de classe dels feixismes, la seva arrel burgesa i imperialista; el seu origen als nacionalismes burgesos emprats com a punta de llança contra la lluita obrera i popular per tal de garantir com a bon gos servil l’estabilitat (i expansió) del Capital.

Opinió que coincideix plenament amb l’exposició de Bartosz Bieszczad, militant del KPP, el qual ens va presentar un magnífic recull de dades de com les potències imperialistes europees (Alemanya principalment) i nord-americana han tractat a la història recent de Polònia controlar inclús colonialment el país. Bartosz ens va informar dels períodes històrics del segle XX i XXI.

Aquest procés històric s’ha reprès des de la caiguda del socialisme real, un fet històric que els polonesos no rebutgen. Coincidint aquest període amb una caiguda en picat del nivell de vida de la immensa majoria dels polonesos, dels indicadors macroeconòmics (indústria, productivitat,..), de la pèrdua de sobirania econòmica i política del país en virtut de la nova situació d’entrada a la UE, veritable bèstia segons Bartosz, que els condueix a la misèria als polonesos i la il·legalitat política a la dissidència política. Va explicar el cas “Piskorski”

En paral·lel, el camarada del KPP ens va explicar les acusacions a tres membres del Comitè Central del KPP, acusats de promoure una ideologia autoritària, contrària a la democràcia. Tan vaga definició permet arbitrarietats escandaloses i dona màniga ampla al govern per perseguir impunement a la dissidència política.

Les aportacions de Bieszczad van ser prou importants i permetran fer paral·lelismes polítics i socials amb la situació no només europea, com va reflectir Sisco Garcia (del PCPC) a la seva intervenció on ens va informar de la situació a Hongria, Romania o els Països Bàltics i la influència sociològica que emana de conceptes com la família, la religió i el conservadorisme social “cultural”.

Dèiem també ens va fer reflexionar des de la taula, on el moderador i presentador, Àlex de la Fuente, va reflexionar per la situació actual a Catalunya i Espanya, on el filo feixisme emergent es europeista per la seva arrel burgesa, on grans empreses amb molts interessos internacionals inverteixen en fer sorgir aquest monstre. I que el procés de colonització per part de l’imperialisme europeu (alemany principalment) i nord-americà sobre Polònia també es dona, a un altre nivell d’intensitat, amb el nostre cas. És evident que els processos de desindustrialització, venda, liquidació i concentració de capitals en mans estrangeres succeït a Polònia també ha succeït als darrers temps a l’Estat Espanyol, coincidint amb l’entrada d’aquesta a la UE.

Es va aprofitar per animar a fer una campanya de denúncia aquesta any de l’imperialisme, aprofitant que aquest 2019 la OTAN compleix 70 anys d’existència, cosa que va tenir una gran rebuda entre el públic assistent.

Al cas polonès, va insistir Bartosz, l’OTAN, amb les seves amenaces a Rússia, prepara un xoc militar entre ambdues potències, posant en perill l’existència biològica de Polònia.

Finalment, vam acordar seguir col·laborant amb els camarades polonesos en difondre la seva situació, seguir denunciant el govern de Polònia i la seva deriva autoritària, exigir la llibertat sense càrrecs dels camarades del KPP i preparar plegats una bona campanya de denúncia de la UE, l’FMI i l’OTAN recuperant l’esperit de l’OTAN NO, BASES FORA! En el seu 70è i ignominiós aniversari.

Partit Comunista del Poble de Catalunya