Crònica acte al cementiri de Lleida

Crònica acte al cementiri de Lleida

El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) ha celebrat un acte d’homenatge als qui van donar la vida per la defensa de la 2a República. Aquest acte al cementiri de Lleida davant la Fossa dels republicans assassinats pel feixisme es va fer per primer cop l’any 2008 de forma unitària amb altres organitzacions.

Va ser a partir del 2009 que va seguir fent-se com a PCPC donant la paraula a totes les sensibilitats republicanes i molt especialment a persones que van viure la guerra com a combatents republicans: com Rodrigo Moreno Planisolis (mort l’any 2012) i Josep Soro (98 anys), víctimes i supervivents civils com Antònia Agulló Rosell (que va morir l’any 2017 amb 100 anys), fills de represaliats com l’escriptor Frederic Teixidó i lluitadors antifranquistes com Antonio Chacón (fundador de CCOO).

En les darreres edicions hem donat la paraula a membres de la comunitat palestina (Fayed Badawi, representant del FPLP), el Doctor Manibal Sarkis Vicepresident de la Unió d’inmigrants siris a Europa, Crosby Traore de la Comunitat Africana, supervivents de la dictadura xilena residents a Lleida, etc. Amb la intenció de fer extensible aquest homenatge també a les víctimes de l’imperialisme.

Precisament avui una senyora d’Almenar manifestava que tenia dos familiars desapareguts. He esmentat també a una nena que estudiava al Liceu Escolar anomenada Hermínia Boleda Colom, filla única d’un matrimoni que vivien al pla de l’Aigua (Plaça Dipòsit) que va morir als bombardejos del 2 de novembre de 1937 ocasionats per l’aviació feixista italiana.

Sisco García, membre del PCPC va afirmar que la 2a República va despertar enormes il·lusions i expectatives emancipadores per a la classe obrera i sectors populars. Els avenços socials aconseguits van ser arravatats a partir del cop feixista del 18 de Juliol encapçalat pel General Franco que va comptar amb el suport del nazifeixisme internacional, dels EUA, dels 100 mil moros de les regions més endarrerides del Marroc i del Comitè de no-intervenció (compost pels països autoanomenats democràtics) que amb la seva suposada “neutralitat” van girar l’esquena a la República. Igualment s’ha referit a la necessitat de reconèixer el paper de l’URSS i dels aproximadament 60 mil brigadistes internacionals que van donar suport a la República, molts dels quals van caure al camp de batalla.

Finalment Sisco García s’ha referit a la necessitat d’una República Socialista fora del projecte de la Unió Europea, l’Euro i la criminal OTAN que amb les seves bombes ha sembrat la mort arreu del planeta (Corea, Vietnam, ex-Iugoslàvia, Iraq, Líbia, Iemen i darrerament Síria). En aquest sentit ha fet extensible l’homenatge també a les víctimes del capitalisme que sigui provocant malalties, fam o amb les seves bombes “intel·ligents” han provocat ja milions de morts després de la 2a Guerra Mundial.

Durant l’acte Frederic Teixidó s’ha referit a les limitacions de la Llei actual de la Memòria Històrica i al drama dels milers de famílies d’assassinats pel Franquisme i que encara estan buscant les restes dels seus familiars. En aquest sentit una veïna d’Almenar manifestava avui que tenia dos familiars desapareguts i que ningú li ha pogut donar referències encara. Això més que un problema de “manca de recursos per fer la recerca de les restes” és un problema de manca de voluntat política. Cal recordar que els hereus del Franquisme tenen molt poder.

Ramon Vidal, Responsable d’Organització del PCPC, s’ha referit al fet que en els noms dels assassinats inscrits a molts memorials hi ha diversos membres de les mateixes famílies republicanes que van ser pràcticament exterminades com als camps de concentració nazis.

El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) defensem una proposta política de relleu a aquesta etapa històrica, que cal derrotar, amb les lluites obreres i populars, en el més breu termini possible. Creiem que el futur d’Espanya i Catalunya s’ha de configurar com una República Socialista de Caràcter Confederal, que es constitueixi com a unió voluntària de pobles lliures mitjançant l’exercici del dret a la lliure autodeterminació, i que finalitzi amb el període històric de parasitària dominació de la monarquia dels Borbons. Aquesta proposta política significa l’inici d’un nou Projecte Històric, superador de la rància, decrèpita i corrupta Espanya desenvolupada sota dominació burgesa capitalista. Un nou Projecte Històric, republicà i socialista, dirigit per la classe obrera i pels sectors populars.

Ni guerra entre pobles. Ni pau entre classes! Visca la República Socialista! No passaran!

L’acte ha aplegat prop de 30 persones i ha servit per fer causa comú en la denúncia del feixisme, el sionisme i l’imperialisme que han massacrat i explotat als pobles durant la història. Tots els presents han coincidit en la denúncia del capitalisme perquè sols serveix per provocar guerres i injustícies socials per tal de seguir existint com a sistema d’explotació. Igualment s’ha ressaltat el paral·lelisme de l’èxode dels republicans i els refugiats i exiliats siris, palestins, africans. Tots ells perseguits i criminalitzats.

Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC-Ponent)