Crònica acte a Lleida

Crònica acte a Lleida

 

El proppassat 22 de gener a Lleida, el  Casal d’Amistat amb Cuba de Lleida i el Front Antiimperialista (al qual el PCPC li donem suport) vam organitzar una xerrada amb el títol ” Dos pobles contra l’imperialisme: Cuba i Palestina”.

Antonio Moles va presentar l’acte afirmant que tots dos països malgrat tenir un procés històric molt diferent coincideixen en tenir el mateix enemic : l’imperialisme. Davant l’agressió imposada aquests dos pobles s’han vist obligats a resistir i lluitar. Va animar als presents a incorporar-se al recent constituït Front Antiimperialista el proppassat 2 de Desembre de 2017. Cal unir a tots els defensors dels pobles que lluiten per la defensa de la seva sobirania i de la guerra imperialista.

A l’acte vam poder escoltar a Lluís Companys, president del Casal d’Amistat amb Cuba de Lleida, explicant el compromís solidari de la Revolució Cubana amb els diferents pobles que avui són agredits per l’imperialisme, destacant la presència en països, d’Amèrica Llatina, Àfrica,… de professionals de la salut i de l’educació, de Cuba, per millorar la situació de desenes de milers de persones. El paper de Cuba en la lluita contra el règim racista de Sudàfrica, que va significar la fi del terror de l’Apartheid. La solidaritat cubana amb innumerables lluites de diferents pobles que van trencar amb el colonialisme i van començar a edificar una nova societat, lluny de l’explotació i la misèria que el capitalisme imposa a tots els racons del món. Va fer igualment una denúncia al criminal bloqueig dels EEUU contra Cuba des de 1959 que és un gravissim atac als drets humans per tot l’impacte que suposa a diari contra el poble de Cuba.

Lluís Companys va donar les gràcies als 200-300 palestins que van venir a ajudar a la IIª República en la lluita contra el cop d’estat feixista produït el 18 de juliol de 1936.

Després va intervenir Fayed Badawirepresentant a Europa del Front Popular d’Alliberament de Palestina (FPLP). Fayed va denunciar tota una relació  de crims que l’entitat sionista d’Israel provoca contra el poble palestí.

Va fer un repàs per l’història de la lluita de Palestina i del posicionament que fa el FPLP de l’evolució de la situació. Va denunciar a la mal anomenada “comunitat internacional” quan en realitat no són més que 10 o 12 caps d’estat o de govern dels principals països imperialistes, que donen suport incondicional a la guerra que el Govern sionista d’Israel porta a terme contra el poble palestí: Assassinats, empresonaments arbitraris, repressió, guerra, són el dia a dia de la vida dels palestins.  De totes maneres, Fayed va dir que de cap de les maneres, aconseguiran la rendició de Palestina i que el FPLP, continuarà lluitant fins aconseguir l’autodeterminació del seu poble, de tota Palestina i no la petita zona que avui dirigeix l’Autoritat Nacional Palestina (A Gaza i Cisjordània, un 5 % en total, que en realitat són el camps de concentració més grans del món). De fet  ni en aquests territoris, hi ha un control palestí, doncs existeixen centenars de controls militars d’Israel. Gaza i Cisjordània no tenen comunicacions entre elles.

Fayed també va dir que difícilment un poble pot lluitar per la seva autodeterminació i la seva llibertat, sinó es solidari amb els altres pobles que lluiten per defensar els mateixos propòsits de ser lliures en el seu propi país, sense una ocupació estrangera que reprimeix, assassina, empresona, a homes, dones, nens,…  que és el que fa Israel amb els palestins.

Donada la situació que es viu avui a Catalunya, va reafirmar el dret de Catalunya a la seva autodeterminació , segons la voluntat del seu poble. Al mateix temps, va denunciar que des de Catalunya, algunes persones, entitats, mitjans de comunicació,.. que estan molt compromesos amb el “procés”, en canvi, mostren una indiferència criminal cap a les atrocitats que diàriament està fent Israel al poble de Palestina.

Posteriorment Fayed Badawi va comentar que la posició del (FPLP), és la de constituir una Palestina Socialista sobre la totalitat del territori històric  del seu país i no dels diferents acords internacionals, que no han tingut en compte als palestins, i que poc a poc  han dibuixat en el mapa una Palestina cada vegada més petita (que ha passat de 200 mil colons jueus en els assentaments a 700 mil) i sense cap legitimitat. Sobretot, per que, com es va referir en varies ocasions, Fayed Badawi, l’estat que els ocupa la major part del seu territori, es una creació artificial, en que una gran part dels “habitants”, son persones vingudes de diferents països, alguns de molt lluny i sense cap vincle amb aquell territori, a diferència dels palestins. Va mencionar l’existència de 14 nacionalitats (1.250.000 rusos, mig milió d’argentins..). Igualment va manifestar que no es pot negociar amb el govern sionista per vàries raons: En primer lloc és un estat feixista que pràctica la neteja ètnica. En segon lloc Israel no pot acceptar cap negociació dins del marc del respecte a la legalitat internacional perquè suposaria el retorn de més de 7 milions de palestins que es troben arreu del món. Això suposaria la fi de l’Estat sionista d’Israel.

Finalment les persones presents en l’acte van poder preguntar algun dubte o aclariment d’alguna qüestió i que va ajudar a clarificar la realitat de Palestina, tant manipulada pels mitjans de “comunicació”. En tot moment va deixar clar que el poble palestí és divers (jueus, àrabs i cristians..) i que van conviure amb pau fins que les forces imperialistes i el gran capital van imposar l’entitat sionista d’Israel.

En definitiva una interessant  xerrada que vam poder gaudir i que ens va permetre conèixer la causa justa dels pobles de Cuba i de Palestina, units contra el mateix enemic imperialista.

PCPC-Ponent
Lleida a 24 de gener de 2018.