Crònica acte 14 d’Abril a Barcelona

Crònica acte 14 d’Abril a Barcelona

 

El passat 14 d’abril es va celebrar a l’Ateneu 1r de Maig l’acte programat pel Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) en reivindicació de la República dels Treballadors.

Amb el sots títol “A per la IIIª” i enfocada des de la perspectiva històrica del 80é aniversari de la Batalla de l’Ebre, el PCPC mitjançant el seu Secretari General, Enric Lloret; de Miguel Guerrero (Àrea Ideològica) i Àlex de la Fuente (Presentador) van desgranar les claus tant dels processos històrics i dialèctics de l’ofensiva republicana a les Terres de l’Ebre com de les dificultats i entrebancs que es van succeir durant el període republicà de 1931-1939 i inclús, els seus prolegòmens (Dictadura de Primo de Rivera) i els temps posteriors (derrota i auge del feixisme, 2na Guerra Mundial).

Amb el fil conductor situat en el paper dels comunistes (Galán, Modesto, Líster, el Campesino…) a la formació, creació i enfortiment del Partit Comunista, així com d ela creació de l’Exèrcit Popular i el seu paper a la Batalla de l’Ebre, es culmina la brillant i quasi acadèmica exposició del nostre Secretari General. Enric Lloret no deixa puntada sense fil: totes i cadascuna de les seves explicacions van destinades a desenvolupar el paper dels camarades d’avui i com hem d’enfocar, de forma dialèctica i atenent a les circumstàncies concretes per aconseguir, amb flexibilitat tàctica, poder donar respostes a les condicions objectives, posant les subjectives.

Miguel Guerrero per la seva banda va repassar el context nacional i internacional on va existir la república, els condicionants amb els quals es va haver d’enfrontar, les limitacions d ela mateixa república inclosa la regressió del “Bieni Negre” …els aspectes positius i negatius des d’una mirada crítica.

Lluny de voler ser una “docta sessió per entesos”, l’acte va ser amè i assequible. L’abundant públic que es va donar cita va participar del mateix, opinant, preguntant i proposant idees i plantejant debats, a voltes de tal calat, que eren impossible de desenvolupar en aquesta jornada. Una teis defensada pel PCPC des del començament va destacar, i es va plantejar a més amb rotunditat: només el concurs coordinat del conjunt del poble català amb el poble espanyol en un projecte on els treballadors i la defensa dels seus interessos sigui l’eix central podrà derrotar al règim postfranquista i monàrquic-constitucional actual. Aquesta idea comença a planar l’entorn d’amics i simpatitzants del Partit i es fonamental ,per tant, el seu desenvolupament.

Els comunistes del PCPC i la J-PCPC que també va ser present, seguim treballant per facilitar les condicions que ens permetin avançar i acumular forces, amb la classe obrera al capdavant cap a la IIIª República. Cada cop som capaços de plantejar en millors condicions els nostres postulats, afinant cada cop més, i alhora, podem desenvolupar millor els postulats gràcies al plantejament que ens ofereix la mateixa classe de la qual incidim. El desenvolupament de la dialèctica és imparable. El Partit es troba al bon camí.

Partit Comunista del Poble de Catalunya