Crònica 26 de julio

Crònica 26 de julio

US ADJUNTEM LA NOTA DE VALORACIÓ DEL 26 DE JULIO A BARCELONA PER PART DE DEFENSEM CUBA AIXÍ COM LA DECLARACIÓ QUE ES VA LLEGIR DURANT L’ACTIVITAT.

IGUALMENT ABAIX DE TOT PODREU VEURE L´ENLLAÇ ON TROBAREU EL DISCURS DE MIGUEL MARIO DIAZ-CANEL BERMÚDEZ (PRESIDENT DEL CONSELL D´ESTAT I DE MINISTRES DE CUBA) AMB MOTIU DEL 66è ANIVERSARI DE L´ASSALT A LES CASERNES DEL MONCADA I CARLOS MANUEL DE CÉSPEDES.

EL PCPC FORMEM PART DE DEFENSEM CUBA I VAM DONAR SUPORT A L´ACTIVITAT COM CADA ANY.

ÀREA ANTIIMPERIALISTA DEL PCPC

2/08/2019

Como cada 26 de Julio, este año la Plataforma Defensem Cuba ha celebrado el día de la Rebeldía cubana- Fiesta Nacional de Cuba, que  dio inicio a la lucha rebelde, y que culminó con el triunfo de la Revolución cubana el 1 de enero de 1959.

Este año lo hemos celebrado, el 28 de julio, junto al Casal Popular 3 Voltes Rebel de Nou Barris, en el Parque Central de Nou Barris, en Barcelona. Ha sido un día donde de nuevo se ha denunciado el genocida bloqueo a Cuba por parte de EE.UU., la ocupación  del territorio cubano con la Base Norteamericana en Guantánamo y las nuevas medidas extraterritoriales con la puesta en marcha del Titulo III de la Ley Helms-Burton, el cual tiene como objetivo  estrangular mucho más la economía cubana y agravar con ello recrudecer el bloqueo económico, financiero y comercial .

En este día hemos presentado una exposición sobre la solidaridad internacional(ista) de Cuba, los médicos cubanos en el mundo, como por ejemplo los que acudieron a la llamada de la tragedia del ébola en Africa; las misiones Operación Milagro y Yo Si Puedo (la primera, para evitar la ceguera de millones de personas con una operación de cataratas y pterigium y la segunda para alfabetizar a millones de persones en diferentes paises de este mundo).

Una charla-coloquio que ha tratado el Internacionalismo y las Misiones Cubanas, se ha contado con la participación de Gustavo de la Torre,  Vicepresidente de las Asociación de Cubanos en Cataluña Jose Martí, de Barcelona Lismara Castro Romero, Cónsul de Cuba en Barcelona; Robert Morral, de la  Organización Ítaca ; el politólogo Martín Madrilejos y dinamizada por el sociólogo Felipe Aranguren.

Tras el coloquio, se leyó el comunicado de la Plataforma Defensem Cuba y del Hermanamiento de Nou Barris amb Cuba.

Hubo música variada, un cantautor, y un grupo de salsa, talleres diversos, paradas de organizaciones del ámbito de la solidaridad, hemos compartido un rica paellla y para bailar al son de la salsa mojitos cubanos.


Barcelona, 28 de julio de 2019

DECLARACIÓ DE DEFENSEM CUBA PER A l’ACTIVITAT PEL 26 DE JULIOL A BARCELONA


La Plataforma catalana de solidaritat amb Cuba, Defensem Cuba, saluda aquest magnífic acte de commemoració del 26 de juliol,  dia de la rebel·lia cubanaEl 3 de desembre de l’any 1991 un manifest va ser aprovat en assemblea al Casinet d’Hostafrancs de Barcelona i publicat al diari El País els dies 3 de febrer i 30 d’abril de 1992 amb el suport de 932 signatures personals i 84 d’entitats i organitzacions d’arreu de Catalunya.

Així va néixer la Plataforma Defensem Cuba, on encara avui, organitzacions i entitats ens reunim cada mes per establir línies de treballs conjuntes i compartir experiències en la lluita contra el bloqueig i per la sobirania de Cuba.  

El manifest de 1991 està plenament vigent, i diu:

MANIFEST SOLIDARITZEM-NOS AMB CUBA – TRENQUEM EL BLOQUEIG


1. Des de la nostra defensa del principi de la no ingerència i del respecte a la sobirania i al dret a l’autodeterminació del poble cubà, des de la nostra consideració de la solidaritat com a primera condició de la pau i la convivència entre els pobles i al marge de qualsevol diferència política o d’opinió;

2. EXIGIM la retirada de totes i cadascuna de les mesures de bloqueig econòmic directes i indirectes que exerceixen els EEUU contra Cuba; tot violant els principis de dret internacional, article 1.2 de la Carta de les NN.UU. i les resolucions 2131 (XX) del 21 de desembre de 1965 i 36/103 de 9 de desembre de 1981. Violacions exemplificades en el manteniment de la base militar nord-americana de Guantánamo, a territori cubà.

3. SOL·LICITEM del govern espanyol que, quan a l’Assemblea General de las NN.UU. es discuteixi la proposta condemnatòria del bloqueig exercit pels EEUU contra Cuba, actuï en conseqüència amb el dret i els acords internacionals signats per l’Estat espanyol i d’acord amb les declaracions realitzades, entre d’altres pel President del Govern, contràries a aquest bloqueig.

4. ENS COMPROMETEM A:Primer, emprendre una àmplia, oberta i unitària campanya de solidaritat política i material amb Cuba.
Segon, donar a conèixer i condemnar la realitat del bloqueig, així com contribuir a mantenir els avenços econòmics, socials i humans del poble cubà.

Tercer, donar a conèixer l’existència i el desenvolupament d’aquesta campanya, tot obrint el màxim de canals de participació per dur-la a terme.

Estem a l’any 2019 i el bloqueig continua, i en un format encara més agressiu.

A Catalunya, el moviment de solidaritat amb Cuba no hem parat en la lluita contra el bloqueig, durant aquests anys hem presentat desenes de mocions a ajuntaments catalans aconseguint que es pronunciïn contra el bloqueig, també a la legislatura anterior, el Parlament de Catalunya es va pronunciar en contr. Hem convocat per tot el territori català centenars d’actes denunciant les ingerències de l’imperialisme a Cuba,  i també hem denunciat les ingerències de la Unió europea que des de 1996 va imposar una política comuna d’agressió contra la illa.

Hem realitzat manifestacions i diferents activitats  contra el bloqueig i cada dia 17 de mes al matí, venim fent una concentració davant el consolat del EEUU a Barcelona denunciant el bloqueig i per la devolució del territori cubà ocupat pels EEUU a Guantánamo.

Tanmateix cada any, de forma ininterrompuda, viatgen les brigades de la solidaritat catalana a Cuba per mostrar la seva solidaritat amb la revolució.

Desenes de contenidors amb ajuda material han estat enviats a Cuba, sobre tot durant l’anomenat període especial, quan l’imperialisme va aguditzar l’encerclament a la revolució intentant que el digne poble cubà es rendís per gana a causa del criminal i genocida bloqueig.

Per il·lustrar una mica dels efectes del bloqueig i la postura del poble cubà, què millor que un retall de les paraules d’abans d’ahir de Miguel Diaz Canel  President del Consejo de Estado i de ministros de la República de Cuba en l’acte de commemoració del 26 de juliol a la província de Gramma:
 “solo en el último año, de marzo de 2018 hasta abril de 2019, el bloqueo nos provocó pérdidas por valor de 4.343 millones el dato no refleja las afectaciones provocadas por las últimas medidas de la actual administración que limitan las licencias de viajes, prohíben el atraque de cruceros y refuerzan las restricciones financieras al impactar directamente al turismo y a las actividades asociadas que benefician al creciente sector no estatal de la economía.

Tras seis décadas de acoso a la más simple transacción cubana, las pérdidas acumuladas ahora alcanzan 922mil 630 millones de dólares, considerando la depreciación del papel verde frente al oro. 

El cerco se cierra cada vez más sobre nuestro país como en torno a Venezuela, Nicaragua y cualquier otra nación que se niegue a aceptar el plan imperial para su destino.”

Amigues i  amics, avui més que mai us demanem la vostra solidaritat activa amb la Revolució cubana. La solidaritat dels pobles del mon cap a Cuba es del tot necessària. Hem de donar suport a la lliure decisió del poble cubà, a la seva sobirania i el dret a la seva autodeterminació.

Us encoratgem a que us acosteu i col·laboreu amb les entitats i organitzacions que fan solidaritat amb Cuba, cal recuperar les dinàmiques de solidaritat poble a poble, de Catalunya a Cuba, cal practicar l’internacionalisme i la lluita per la pau.

Visca el 26 de juliol !!Visca la Revolució cubana !!
Patria o muerte, venceremos!!

Barcelona 26 de juliol de 2019

Nuestro agradecimiento a las compañeras y compañeros del Casal 3 Voltes Rebel , al Casal de Cuba de Barcelona , a la Asociación de Cubanos en catalunya José Martí y las personas de Defensem Cuba por hacer posible esta actividad solidaria , cultural e internacionalista del Siempre es 26.

Nuestro agradecimiento al pueblo de Cuba, a su Revolución , por mantenerse firmes en sus convicciones de que otro mundo más justo es posible y por su defensa de la soberanía , independencia y derecho de autodeterminación , frente al imperialismo de los Estados Unidos  y sus aliados.

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !!!
SIEMPRE ES 26 !!! 

http://www.granma.cu/discursos-de-diaz-canel/2019-07-26/diaz-canel-hablo-en-nombre-de-los-agradecidos-los-que-enfrentamos-el-desafio-de-empujar-un-pais-26-07-2019-09-07-59