Comunicat davant la designació de Cuba com a patrocinador del terrorisme

Comunicat davant la designació de Cuba com a patrocinador del terrorisme

Des del Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) volem expressar la nostra més enèrgica condemna davant la designació de Cuba com a estat patrocinador del terrorisme que fa uns dies ha realitzat el Departament d’Estat dels Estats Units.

Cuba havia desaparegut d’aquesta llista l’any 2015 durant el període de normalització de relacions diplomàtiques amb Cuba que l’administració Obama va obrir junt amb el llavors President Raúl Castro, fet que demostra com aquesta designació lluny de tenir cap base real es fa servir com a xantatge i arma llancívola contra aquells estats no alineats ni sotmesos amb l’imperialisme estatunidenc.

Donald Trump ha volgut acomiadar el seu mandat rematant la política agressiva i d’ingerència constant en els assumptes interns de Cuba. El més curiós és que aquest anunci es faci públic gairebé paral·lelament als terribles fets succeïts a Washington que han commocionat al món, on els seus partidaris van fer un intent de cop d’estat assaltant el Capitoli al no acceptar el resultat de les recents eleccions.

Valdria més que tan aquest com qualsevol altre govern que pugui prendre les regnes a Estats Units es preocupés abans de res dels nombrosos problemes que sacsejant la societat estatunidenca, on cada vegada és més habitual veure milícies armades d’extrema dreta pels carrers, on la policia assassina impunement a ciutadans de raça negra o la pobresa i la falta d’accés als serveis més bàsics cada cop arriba a sectors més amplis.

Encara resulta més cínic i aberrant que aquest acte difamatori contra Cuba vingui de part d’un autèntic patrocinador del terrorisme com són els Estats Units i que la pròpia Cuba ha estat víctima dels seus mercenaris com van ser les organitzacions terroristes Alpha 66 o Hermanos al Rescate o el tristament conegut com a Bin Laden de Llatinoamèrica, Posada Carriles, agent de la CIA responsable de desenes de morts per atemptats com la voladura d’un avió comercial de Cubana de Aviación on van morir 73 persones a l’any 1976.

Entre els vagues motius que ha donat el govern dels Estats Units per acusar a Cuba de col·laborar amb el terrorisme està l’haver acollit a Cuba a membres de l’organització revolucionària colombiana Ejército de Liberación Nacional (ELN). Cal recordar que Cuba ha tingut un paper clau en el procés de pau a Colòmbia, acollint a L’Havana les delegacions del govern colombià i de les organitzacions del propi ELN i de las Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) i fent d’intermediari durant les converses. Un procés de pau que, tot i resultar reeixit en un primer moment, el caràcter feixista del govern colombià i el seu continu assetjament i crims contra sindicats, organitzacions d’esquerres i camperols dificulta seriosament la seva continuïtat.

Cuba és exemple de pau i solidaritat i cada cop són més aquells qui obren els ulls i agraeixen el paper que està duent a terme Cuba en aquests moments tan convulsos que es viuen amb la pandèmia de Covid, veient al personal sanitari cubà desplegat arreu del món, tan a països subdesenvolupats com fins i tot al Primer Món amb la Brigada Médica Cuba Henry Reeve.

SECRETARIA ANTIIMPERIALISTA PCPC