Comunicat Che Guevara a 53 anys del seu assassinat

Comunicat Che Guevara a 53 anys del seu assassinat

Des de l’Àrea Antiimperialista del Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) volem tenir un rècord per la figura del Comandant Ernesto Guevara de la Serna, conegut com el Che, de qui es commemorarà el proper dia 9 d’octubre el 53è aniversari del seu assassinat.

Ernesto Che Guevara és la icona per excel·lència de la lluita per l’alliberament nacional i social dels pobles, el referent del combat contra l’imperialisme i la fraternitat internacionalista.

Nascut a l’Argentina en una família acomodada i amb un futur prometedor com a metge, un viatge de joventut junt amb el seu amic Alberto Granado travessant l’Amèrica Llatina li va canviar completament les seves expectatives vitals. Tal i com va reflectir en el seu llibre “Diarios de motocicleta” (dut a la gran pantalla de forma magnífica pel director Walter Salles i Gael Garcia Bernal encarnant al Che), el Che va poder veure amb els seus propis ulls l’extrema pobresa, l’explotació de treballadors del cobre, la discriminació cap als indígenes o l’abandonament dels malalts de lepra en colònies van suposar en ell una tremenda indignació davant la injustícia que patien els oprimits i desvalguts per part de les oligarquies locals.

“He jurado ante una estampa del viejo y llorado camarada Stalin no descansar hasta ver aniquilados estos pulpos capitalistas” afirmava el Che en una carta a una familiar després de veure els estralls que causava la United Fruit Company a Guatemala durant el seu pas per allà on va tenir els seus primers contactes amb exiliats cubans assaltants del Cuartel Moncada sent el seu pas previ a convertir-se en guerriller.

El Che va ser un dels artífexs del triomf de la Revolució Cubana junt amb Fidel Castro, Raúl Castro, Camilo Cienfuegos, Abel Santamaría i tants d’altres homes i dones que arribant a bord del Granma van cometre la heroïcitat de vèncer al dictador Batista i alliberar a Cuba del jou imperialista, passant de ser la sala de jocs dels militars ianquis i la màfia a ser un territori sobirà i duent a terme una Revolució que encara és referència al món pels seus enormes avanços socials en els àmbits de l’educació i la sanitat i la seva solidaritat internacionalista amb els altres pobles.

Tot i ser un emblema a Cuba i arribar a tenir responsabilitats del més alt nivell al govern revolucionari cubà, com ostentar la titularitat del Ministeri d’Economia, la pulsió guerrillera del Che i el seu fort compromís internacionalista el va obligar a acomiadar-se del poble cubà i emprendre el seu camí cap a d’altres pobles amb una revolució pendent.

“Que no dejo a mis hijos y mi mujer nada material y no me apena: me alegra que así sea. Que no pido nada para ellos pues el Estado les dará lo suficiente para vivir y educarse” li feia saber al Comandant Fidel Castro en la seva missiva de comiat.

El Che va combatre a la guerra del Congo i posteriorment a Bolívia on apressat per l’exèrcit bolivià en col·laboració amb la CIA seria executat a la Escuela La Higuera.

La figura del Che ha sigut d’una banda vilipendiada i demonitzada pels sectors més reaccionaris de l’anticomunisme sent titllat de terrorista com, d’altra banda, distorsionada la seva imatge convertint-se gairebé en una marca comercial fent servir el retrat d’Alberto Korda per ser estampat en samarretes, vasos, bolígrafs i un llarg etc de productes tot i que aquells que admirem la seva figura el producte de merxandatge que preferim són els seus llibres.

Com diem, aquest respecte i admiració que ens infon la figura del Che ve motivada per haver estat un autèntic revolucionari que mai va mostrar temor ni dubtes a l’hora de realitzar qualsevol acció, si aquesta la considerava justa, tot i que la conseqüència fos el captiveri, la tortura o inclús la mort. Més enllà de l’icona hem de seguir treballant, formar-nos i impregnar-nos dels seus valors internacionalistes i la seva moral comunista, seguint el seu exemple revolucionari. Com dirien els petits i petites cubanes, Pioneros por el comunismo, ¡seremos como el Che!

El PCPC reivindica el llegat del Che en la seva totalitat, destacant el seu paper com un dels pensadors universals més prominents del marxisme-leninisme del segle XX, la seva ètica revolucionària, el seu altruisme i la seva entrega total fins a les darreres conseqüències. Cal recordar que fou el promotor del treball voluntari que ell definia com ” una escola creadora de consciència, és l´esforç realitzat en la societat i per la societat com aportació individual i col.lectiu i va formant aquesta alta consciència que ens permet accelerar el procés de trànsit “. El CHE otorga un valor central al treball voluntari com una activitat fonamental per formar ” l´home nou socialista “

“Sean siempre capaces de sentir en lo más hondo cualquier injusticia cometida contra cualquiera en cualquier parte del mundo. Es la cualidad más linda de un revolucionario”

Partit Comunista del Poble de Catalunya

Les imatges corresponen a l’acte d’homenatge d’ahir a la placa del Che de Badalona amb motiu del seu 53 aniversari del seu assassinat.