Cap tolerància amb el nou acord entre el govern i la UE respecte l’ampliació del memoràndum

Cap tolerància amb el nou acord entre el govern i la UE respecte l’ampliació del memoràndum

Comunicat del Buró Polític del CC del KKE

El nou acord que va signar el govern de coalició de SYRIZA-ANEL amb la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional és en essència i típicament una ampliació del memoràndum i dels compromisos previstos en aquest, la continuació de la política antipopular dels governs anteriors, de la Nova Democràcia i del PASOK.

Aquest acord i la llista de les “reformes” inclouen totes les mesures negatives per als treballadors que va prendre el capital i els seus governs juntament amb la Unió Europea en condicions de crisi econòmica; mesures que van ajudar a la recuperació de la rendibilitat capitalista. És a dir, totes aquelles mesures que van provocar patiment al poble grec que les va combatre: la vigilància estricta, l’avaluació per part de la Troika, que ara es diu “les tres institucions”, la conservació i l’ampliació de les directrius antiobreres i antipopulars.

Aquest acord confirma que les negociacions, fins i tot les anomenades “dures”, dutes a terme en el marc de la Unió Europea que tenen com a finalitat la recuperació capitalista, tenen un resultat fermament antipopular. La suposada negociació “orgullosa” era un frau de publicitat.

Qualsevol revisió del programa anterior, per exemple superàvit primaris més baixos, no es durà a terme per alleujar al poble, per augmentar els salaris, les pensions i els beneficis socials, sinó per estalviar recursos estatals que s’utilitzaran per reforçar el capital, les inversions i la seva rendibilitat, així com als creditors. Els empleats, els aturats, els autònoms, els camperols pobres i els jubilats continuaran pagant l’alt preu de qualsevol recuperació, a través de la continuació de l’austeritat, el que el govern anomena “portar una vida frugal”.

Fins i tot les engrunes que va prometre el govern amb el seu programa, sobretot per als que viuen en la pobresa extrema, són a l'”aire” i dependran de l’acord amb els socis i sempre que no es posi en perill la disciplina fiscal, la recuperació de l’economia i la rendibilitat de les grans empreses.

És per això que la Nova Democràcia, el PASOK i altres partits i forces que donen suport al sistema, com la Federació Hel·lènica d’Empreses, que en els anys anteriors van recolzar la política antipopular, han saludat l’acord del govern com una cosa positiva.

El govern de SYRIZA-ANEL presenta el nou acord com a resultat de la voluntat i del suport popular a la política governamental. Tracta d’enganyar i encolomar al poble la responsabilitat dels compromisos i els acords antipopulars amb la Unió Europea. Tracta de manipular al moviment obrer i popular, convertir el poble en aplaudidor del govern, per convèncer que ha de seguir els seus sacrificis i conformar-se amb engrunes.

No ha d’haver cap suport o tolerància al govern que continua en el mateix camí, el dels compromisos amb la Unió Europea i la rendibilitat dels monopolis. Per això etiqueta com una qüestió “nacional” les necessitats del capital i el camí que les serveix. No obstant això, aquest camí no està a favor del poble. De totes maneres, el poble té experiència dels “objectius nacionals” dels governs i del capital que sempre acaben sacrificant en gran mesura els drets obrers i populars, i aquesta experiència l’ha d’utilitzar.

Els que esperaven alguna cosa millor no han s’han de desil·lusionar, sinó reaccionar. Tampoc han d’abandonar l’objectiu de l’abolició veritable dels memoràndums, de les lleis d’aplicació, de les reestructures antipopulars i de la recuperació de les seves pèrdues.

La voluntat del poble ha de lliurar-se de la política antipopular que s’implementa a través dels memoràndums, lliurar-se de les mesures i els supervisors; pot adquirir un contingut veritable quan el poble lluita per recuperar tot el que ha perdut, reclamant ara mateix:

  • Mesures immediates per alleujar les famílies populars i protegir els desocupats.
  • Restabliment de la 13ª i 14ª pagues, aplicació obligatòria dels Convenis Col·lectius i abolició de les mesures antiobreres.
  • Restabliment veritable, ara, a través de llei, del salari mínim als 751 €, almenys, per a tots sense excepcions i asteriscs, com a base per a nous augments en els salaris.
  • Restabliment de la 13ª i 14ª pagues en les pensions i abolició de les mesures antipopulars que van reduir les pensions i augmentar l’edat de jubilació, i al mateix temps reclamació de devolució dels diners “robats” de les reserves dels fons de la seguretat social i que la plutocràcia i l’estat compleixin immediatament les seves obligacions de pagament als fons.
  • Alliberament de les famílies populars dels impostos durs amb l’abolició de l’impost sobre la propietat (ENFIA), l’impost de solidaritat, l’abolició d’IVA en els productes de consum bàsic, de l’IVA i d’altres impostos sobre el petroli de calefacció i el gas natural, l’augment del límit lliure d’impost als 40.000 € per a cada família amb un augment simultani dels impostos per al capital.
  • Cap subhasta de primera o segon habitatge per a les famílies populars. Suspensió dels interessos de crèdits, reducció dràstica dels préstecs de les famílies populars.
  • Augment de les despeses per a Educació, Atenció Sanitària i Benestar exclusivament públics i gratuïts.

La classe obrera i el poble poden aconseguir tot això mitjançant l’organització de la seva lluita i aliança, la lluita per un camí de desenvolupament diferent que servirà les necessitats populars contemporànies, amb la retirada de la Unió Europea, la cancel·lació unilateral del deute, la socialització dels monopolis i amb el poble al poder.

Aquest és el camí d’una posició veritablement orgullosa i digna del poble grec.

El KKE truca al poble d’Atenes, del Pireu i de la resta de la regió d’Àtica a la manifestació el divendres 27 de febrer a les 19:00 a la plaça Sintagma, amb el Secretari General del CC del KKE, Dimitris Kutsumbas, com a orador principal.

 

Buró Polític del CC del KKE
Atenes, 24 de febrer de 2015