CAMPANYA DE LA RECOLLIDA DE LA FRUITA EN EL PLA DE LLEIDA

CAMPANYA DE LA RECOLLIDA DE LA FRUITA EN EL PLA DE LLEIDA

En molts municipis del Pla de Lleida, s’acosta el moment de la recollida de la fruita. Tots els anys milers de treballadors vinguts d’altres països, es dedicaven en aquesta feina. S’ha de dir que no sempre en les millors condicions de treball, n’hi tampoc en temes com el seu allotjament, mentre durava la campanya de recollida.

Aquest any, evidentment el panorama ha canviat molt, en tot el món s’està en la lluita contra el coronavirus i en aquests municipis significa que no podran arribar els treballadors, alguns d’ells que feia molts anys que hi venien.

Ara molts agricultors, sindicats agraris, ajuntaments estan treballant per veure com se’n surten d’aquest problema. 

Ara es parla que persones aturades, joves puguin vindre a treballar en la recollida de la fruita, de fet, fins als anys noranta era en bona part així. Després a poc a poc hi van vindre treballadors estrangers, cada any en augment, fins als darrers anys. És té que dir que el grau d’explotació era molt alt i en molts casos tampoc tenien un allotjament digne. Ara parlen de “prestigiar” perquè les dones, estudiants, joves, persones aturades s’animin a treballar en el camp. Nosaltres creiem que en els anys anteriors havia d’estar igual de prestigiat, perquè també eren treballadors els que feien aquesta feina i tenien els mateixos drets i la mateixa dignitat, encara que vinguessin des d’altres països.

Des del PCPC de Lleida, denunciem aquesta hipòcrita demanda, que amaga d’una manera molt evident que aquests últims anys no van “pensar” en la necessitat de prestigiar aquesta feina i tampoc en el fet de donar unes condicions dignes quant al seu allotjament dels treballadors.

De cara al treball en aquest any, és evident que  han de garantir les mesures de protecció a tots els treballadors i que no passi com en molts llocs de treball, en què han sigut inexistent. Això inclou també el desplaçament dels treballadors fins al terreny, en unes condicions segures. Així com demanen que les persones es quedin a casa, quan han de treballar en algun sector necessari, com és aquest, el mínim que han de tenir tots els treballadors són totes les mesures de protecció. Entenen que igualment com és d’estricte el confinament, que evidentment és necessari, igualment té que ser d’estricte tot el que tingui a veure amb la protecció dels treballadors. 

Sempre ha sigut així, però en aquest moment es fa més evident, que som els treballadors els que tot ho produïm, els que veritablement som imprescindibles per fer la feina.
Exigim, com sempre s’hauria d’haver fet, que en aquesta campanya de la fruita, és produeixin les necessàries inspeccions de treball per evitar situacions d’abús en contra dels treballadors, en aquestes condicions especials d’aquest any.

PCPC de Lleida