8 de març, dia internacional de la dona treballadora. Pa, pau i treball

8 de març, dia internacional de la dona treballadora. Pa, pau i treball

Arribem a aquest 8 de març de 2023 complint un any de l’inici de la guerra a Ucraïna amb el remolí de conseqüències que ha tingut, d’empitjorament de les condicions de vida de la classe obrera. En el cas de les dones treballadores l’empitjorament ha estat exponencial, creix l’atur femení i les que troben ocupació són amb pitjors condicions laborals i salarials, augmenta la càrrega del treball reproductiu, atès que els nuclis familiars han de triar en què gastar el diners, i el que primer cau del pressupost és el que dediquen a tasques domèstiques, les dones se sobrecarreguen amb totes les cures, les excursions de supermercat en supermercat buscant ofertes són una mostra d’això i l’estrès que suposa ajustar el pressupost.

Comencem el 2023 amb un augment de l’atur, de les més de 70.000 persones que van engrossir les llistes de l’atur, 49.937 van ser dones, que segueixen patint un major atur (1,7 milions de parades), que els homes (1,2 milions). En afiliació, elles són menys (9,44 milions) que ells (10,64 milions).

Mentre les grans fortunes augmenten el seu patrimoni, segons un informe d’Oxfam Intermón, 1 de cada 4 euros, a l’estat Espanyol està en mans de només el 1% de la població, les grans fortunes acumulen el 23,1% de la riquesa neta total, els salaris perden pes i els estalvis dels més pobres disminueixen, alhora que les grans empreses augmenten beneficis.

I enmig d’aquest context d’agreujament de les conseqüències de la crisi estructural del capitalisme, el feminisme s’embranca en el enèsim debat imposat pel feminisme burgès i no donant resposta a les necessitats de les dones treballadores i dels sectors populars, no estem mobilitzant-nos i pressionant al govern de PSOE-UP, sinó dividides al voltant de la reforma de la reforma.

Entenem que la nostra lluita ha de ser col·locar al centre del debat i accions els interessos i drets de la majoria social, fer avançar processos unitaris per transformar, entroncar amb la llarga tradició feminista de lluita per la igualtat, la justícia social i la pau.

Cal articular el feminisme de classe, treballar per crear un ampli moviment de dones contra la guerra imperialista i les seves greus conseqüències econòmiques, socials, ambientals i de gènere, posar al centre els Drets per a Totes: Pau, Pa i Treball, una consigna històrica de rabiosa actualitat.

VISCA LA LLUITA DE LES TREBALLADORES!