En vigílies de les eleccions que tindran lloc a Grècia el 25 gener 2015 assistim al desenvolupament en els mitjans de comunicació i en altres organismes d’una campanya de suport al partit SYRIZA a Grècia. Aquesta campanya ha creat una falsa imatge de SYRIZA com a representant de l’Esquerra i dels treballadors de Grècia que frega la ciència ficció. En el marc d’aquesta campanya, la Xarxa de Sindicats d’Europa (TUNE) ha convidat recentment els seus membres a signar una resolució en suport a SYRIZA.
PAME, que representa el moviment sindical de classe a Grècia i que s’enfronta diàriament amb les forces de la patronal i del capital, alhora que manté una rica activitat internacionalista, té el deure d’informar a les forces sindicals sobre els desenvolupaments de la política a Grècia i sobre el paper que juga SYRIZA en el moviment sindical grec.
El que demostra el paper de qualsevol organització, política o sindical, són les seves posicions i la consistència de les seves paraules i dels seus fets. SYRIZA, que com a partit polític apareix representat com “lliure de pecats governamentals”, està adoptant posicions profundament reaccionàries en un intent d’atreure el suport dels capitalistes. Alhora, les seves petites forces en el moviment sindical i en els sindicats que controla tenen un brut historial de llaços amb la patronal i de lliurament dels drets laborals i salarials dels treballadors. Heus aquí alguns exemples específics:
Les posicions de SYRIZA i el seu paper en el moviment sindical
En el moviment sindical europeu
Les forces de SYRIZA en els sindicats són promotores de la CES (Confederació Europea de Sindicats), que és el mecanisme de la Unió Europea i del capital en el moviment sindical i l’aportació europea a la CSI (Confederació Sindical Internacional). Les forces de SYRYZA, participant en la CES i en altres organitzacions internacionals, no han fet cap crítica al suport prestat per la CES a les reformes anti-obreres de la Unió Europea, ni al seu suport a les intervencions imperialistes a Síria, Ucraïna i Líbia, o a les seves posicions contràries a la justa lluita del poble palestí. Per això no és casualitat que SYRYZA compti amb el suport d’organitzacions sindicals europees que en els anys recents han liderat l’atac als drets dels treballadors als seus països, com és el cas de CCOO a Espanya.
En el moviment sindical grec
Els sindicats controlats a Grècia per SYRIZA són protagonistes del desenvolupament de la col·laboració entre classes i de la subordinació dels treballadors a les demandes dels empresaris. Resulta significatiu que el major sindicat controlat per SYRIZA, el Sindicat de Treballadors de Supermercats d’Atenes, és el més conegut dels sindicats controlats per la patronal. Funciona sota el control dels encarregats dels supermercats per, d’aquesta manera, terroritzar i subjugar als treballadors de manera directa. NO ha convocat UNA manifestació, NO ha emès NI UN SOL comunicat, no ha dut a terme CAP acció.
En els sectors en què les forces de SYRIZA han signat acords col·lectius, els treballadors han patit un dràstic deteriorament dels seus sous. Exemples d’aquestes retallades salarials són els signats a:
- Empleats del petit comerç: -6’7%
- Petroliera Grega (elpe Inactiu Estadi): -10%; retallada acompanyat d’un increment en la jornada de treball
- Empleats de supermercats: -12%
- Treballadors del ferrocarril elèctric (tramviaris): -35%
- Mariners: -15%
L’oposició de SYRIZA a les lluites obreres s’ha expressat en nombroses ocasions durant el recent període. Criden l’atenció les declaracions del president de SYRIZA en contra de les vagues dutes a terme pels treballadors marítims que ell va qualificar com “intolerables”. Al mateix temps, sindicalistes de SYRIZA han actuat en diverses ocasions com a part del mecanisme trenca-vagues, amb nombrosos exemples en sectors com banca, sanitat, ensenyament, supermercats i molts més.
El paper pro-patronal de les forces de SYRIZA també s’expressa per mitjà de la seva aliança en una sèrie de sindicats amb els sindicalistes del social-demòcrata PASOK i del neo-conservador Nova Democràcia (cosa que ara, a la vista de les eleccions, és criticat per una SYRIZA que aspira a prendre la seva posició en el govern). A continuació esmentem alguns dels sindicats on hi ha una oberta coalició de forces entre SYRIZA, PASOK i Nova Democràcia; en qualsevol cas, al llista no acaba aquí.
- Federació de Treballadors de la Indústria Farmacèutica
- Federació de Treballadors de la Indústria Alimentària
- Federació de Treballadors de la Companyia d’Aigües / DEYA
- Federació de Treballadors de Companyies Asseguradores / OASE
- Sindicat Regional de Lakonia
- Sindicat Regional de Mesologi
En els seus intents de bloquejar el moviment sindical classista, les forces de SYRIZA arriben a cooperar amb els nazi-feixistes d’Alba Daurada, com ocorre en el Sindicat de Treballadors de la Municipalitat de Perama, al de Leivadia i en altres casos.
Alguns apunts sobre la posició de SYRIZA davant PAME
Les forces de SYRIZA en el moviment sindical es caracteritzen pel seu fort anti-comunisme i el seu menyspreu al moviment classista i a PAME. Ataquen la fundació de PAME acusant-la de “divisòria”, “sectària”, “saboteja la unitat del moviment”, etc, perquè PAME denúncia i s’oposa a les relacions del sindicalisme burocràtic amb la patronal. Un altre exemple el constitueix l’atac a PAME per les seves crides a l’acció. La manifestació nacional convocada per PAME l’1 de novembre, a la qual van acudir 100.000 treballadors i que va ser organitzada per 1.000 sindicats i organitzacions socials, va ser durament atacada pels sindicalistes de SYRIZA. També és característica l’actitud dels sindicalistes de SYRIZA davant l’heroica vaga de nou mesos que van mantenir els treballadors de l’acer, els que van arribar a fer una crida per posar fi a la vaga i perquè adoptessin com a demanda al govern una baixada en el preu del subministrament elèctric per als amos de la indústria.
Aquesta demanda a favor dels amos de totes les indústries va ser posteriorment subscrita per SYRIZA!
A causa de que la TUNE (Xarxa de Sindicats d’Europa) ha declarat la seva creença en que un govern de SYRIZA “també representarà vents de canvi per a Europa”, estem obligats a demanar als sindicats militants que pensin si el moviment sindical ha de donar suport als seus països a algunes de les posicions de SYRIZA com ara:
- SYRIZA està a favor que Grècia sigui membre de l’OTAN i de la Unió Europea.
- SYRIZA es compromet a no abolir els Memoràndum i les lleis anti-obreres imposats per ells.
- SYRIZA ha inclòs en les seves llistes de candidats a prominents exministres així com a antics diputats del social-demòcrata PASOK que en el seu dia van promoure i van votar les lleis anti laborals.
- En el context de l’anomenada “Aliança del Sud”, SYRIZA expressa el seu punt de vista favorable als governs anti obrers de Rajoy a Espanya, Renzi a Itàlia i Hollande a França, Resulta molt significatiu que el dilluns 12 de gener el president de SYRIZA declarés que “Merkel no té res a témer d’un govern de SYRIZA”.
Creu el moviment sindical d’Espanya, Itàlia i França que els seus respectius governs estan a favor dels treballadors? ¿Recolza el moviment sindical a la Unió Europea, l’OTAN i el Fons Monetari Internacional?
Sobre els esdeveniments a:
Ucraïna, SYRIZA amaga el brut paper de la Unió Europea en el cop d’estat que va expulsar del poder el govern electe i que ha portat el país a la guerra civil.
Síria, SYRIZA dóna suport als plans dels Estats Units per desestabilitzar la regió i fa una crida al “suport polític i financer a les forces de l’oposició”, suport que acabarà en mans de l’Estat Islàmic.
Pot donar suport al moviment sindical internacional les intervencions imperialistes, l’incitament a les guerres civils i la desestabilització de regions?
La posició de PAME
Al moviment sindical de classe li separa un abisme de la lògica de col·laboració de classes del sindicalisme burocràtic i patronal. PAME considera una traïció a la classe obrera la idea que un govern que adopta la posició de competitivitat del capital, la participació en organitzacions imperialistes com l’OTAN i la Unió Europea pot satisfer les modernes necessitats de la classe obrera. Els treballadors de tot el món pateixen la crisi capitalista i les seves conseqüències i l’atac a les llibertats i els drets dels treballadors ja sigui sota governs conservadors o socialdemòcrates.
Davant les eleccions del 25 de gener, els sindicats agrupats amb PAME i el moviment sindical de classe grec assenyalen que qualsevol que sigui el govern que sorgeixi de les urnes ha de ser feble per no poder imposar el seu programa anti-obrer. El dia després de les eleccions ha de debilitar l’argument que el capitalisme i la Unió Europea són l’únic camí i ha de mostrar una major oposició per part del poble i dels treballadors. PAME assumeix el seu deure, des del dia després de les eleccions, d’estar als carrers, a les fàbriques i en els centres de treball per defensar els drets dels treballadors i de lluitar per la satisfacció de les seves necessitats contemporànies.
PAME
Atenes, 15 gener 2015