El passat 17 de Novembre el Comitè Antiimperialista va organitzar una xerrada amb l’ex-tinent Segura que va basar-se en el contingut del seu llibre “El libro negro del ejército español“.
Sisco García, representant del Comitè Antiimperialista, va exposar la importància de conèixer una de les institucions fonamentals que està al servei de la classe dominant i que és còmplice de la mort de desenes de milers de morts per la nostra pertinença a l’OTAN (gràcies a la traició/manipulació del PSOE en el famós referèndum de l’OTAN del 1986). En aquest sentit convidant a l’ex-tinent Segura tenim una gran oportunitat per conèixer més sobre l’exèrcit espanyol.
Segura diu que aquest llibre és un al.legat públic fet com a militar que ha estat expulsat de l’exèrcit espanyol per posar a la llum una sèrie d’abusos, privilegis anacrònics, corrupció sistèmica d’aquesta institució i al mateix temps denuncia a la cúpula militar per negligent i per la seva ideologia franquista. Igualment deixa palès la inoperància d’una classe política que no ha tingut cap intenció de reformar/democratitzar l’exèrcit. Es denúncia també els quantiosos guanys de la indústria militar i dels bancs així com les portes giratòries (un exemple és l’exministre de Defensa Pedro Morenés que provenia de l’empresa armamentística). També es solidaritza amb els periodistes que han patit represàlies per haver escrit sobre aquests abusos dins l’exèrcit.
Aquest llibre també és un crit desesperat de milers de militars expulsats i maltractats, condemnats a morir o resultar ferits per negligències, obligats a sostindre l’edifici de corruptel.les, abusos de tot tipus (incloent violacions) sotmesos a una precarietat laboral, a una manca de llibertats i drets i a una absoluta al.lienació més pròpia d’una secta o una màfia que d’una institució moderna.
En les 800 pàgines del llibre es fa també una denúncia clara de les intervencions/guerres colonials a l’Iraq, Afganistan.. així com dels disbarats armamentístics: del submarí que no flota, dels carros de combats emmagatzemats i trossejats per manca de combustible…
Igualment es fa una denúncia de l’adulament cap a un exèrcit que ha protagonitzat molts desastres i dolors i cap glòria.
Malgrat la seva amarga experiència, l’ex-tinent Segura transmet el màxim respecte pel treball dels soldats i per això dedica unes pàgines on exposa el seu model d’exèrcit popular, que tindria una petita estructura professional i un gruix de reservistes voluntaris que sempre tindrien el rang de soldats. Els voluntaris d’aquest exèrcit popular tindrien avantatges substancials per accedir als llocs de polícia, bombers… L’objectiu seria incentivar a la població a formar part de la defensa del país. Una proposta que tindria que obrir un debat democràtic sobre el tipus d’exèrcit que volem.
Segura es qüestiona el paper tradicional de l’esquerra que sols es manifesta contra les guerres, però l’exèrcit segueix funcionant en temps de pau. “És increíble que encara no s’hagi organitzat una manifestació front el Ministeri de Defensa protestant pel mal ús del pressupost militar que supera el 10.000 milions anuals que tindrien que estar al servei de tothom. “Segura diu que cal controlar el que es compra i a quins interessos es serveix. Igualment pensa en els 75 morts del YAK-42 (62 eren militars espanyols) i que igualment podia haver estat un motiu per manifestar-se a l’igual que quan es produeixen víctimes a les mines o a la construcció. Segons ell, “l’esquerra no és capaç de distinguir que una cosa és l’exèrcit i altra els militars“. També es va referir a que l’Exèrcit pot fer missions a l’exterior com desactivar mines o vetllar per a que les ONGs puguin fer el seu treball d’ajuda a la població.
Posteriorment en el debat amb el públic van sorgir nombrosos interrogants, dubtes i fins i tot desacords per alguns dels posicionaments de Segura. Per una part van haver intervencions que deien clarament “que a l’exterior l’exèrcit no hi ha de fer res, ni posar-hi els peus“ i altres es referien a “la gran complexitat que suposa transformar/democratitzar la institució armada històricament“; ja en temps de la 2ª República es va intentar gràcies a l’existència de molts militars republicans a l’exèrcit que convivien amb els qui van ser els artífexs del cop feixista triomfant del 18 de Juliol del 1936 que van acabar depurant qualsevol element contrari als Principios del Movimiento Nacional. Es va analitzar del paper de la UMD en la Transició i de l’actualitat on es pot dir que ens resultaria molt difícil trobar militars amb consciència de classe o republicans o simplement demòcrates. El cas de l’ex-tinent Segura – que segueix lluitant per a la seva readmissió – és un cas excepcional tot i que ell assegura que n’hi han d’altres que pensen com ell.
En el debat també es va esmentar el paper oportunista de l’excap de l’Estat Major de la defensa Julio Rodríguez actualment a Podemos.
Finalment direm que el Comitè Antiimperialista de Catalunya en coordinació amb el recent constituit Front Antiimperialista a nivell d’Estat tenim un compromís en la defensa de la pau entre els pobles i en aquest sentit hem anat denunciant el paper militarista i imperialista de l’Estat Espanyol, que com a membre de l’OTAN, ha estat còmplice amb multitud d’intervencions militars: ex-Iugoslàvia, Iraq, Líbia, Síria… que han ocasionat milions de morts i l’espoli dels recursos dels pobles.
Cal recordar que l’Estat Espanyol és el 7è exportador mundial d’armes. L’any 2016 es van facturar 10.700 milions d’euros en armament. Darrerament el govern de Pedro Sánchez (PSOE) – amb el suport de Podemos – ha refermat el seu compromís de venda de bombes i fragates de guerra al govern terrorista d’Aràbia Saudita (on el rei emèrit Juan Carlos I té interessos econòmics, entre d’altres) que utilitzarà per seguir assassinant al poble del Iemen.
Finalment el debat va acabar en un compromís col.lectiu en enfortir, organitzar i participar en un moviment antiimperialista contra “els Senyors de la Guerra“ i les seves organitzacions terroristes com l’OTAN i per lluitar per la Pau i el desenvolupament d’una societat justa i humana: sense fam, pobresa, desigualtats i explotació.
OTAN NO. BASES FORA !
NO A LES GUERRES IMPERIALISTES !
COMITÈ ANTIIMPERIALISTA