Prou agressions a la classe obrera: No a les pujades dels serveis bàsics!

Prou agressions a la classe obrera: No a les pujades dels serveis bàsics!

NACIONALITZACIÓ I SOCIALITZACIÓ DELS SECTORS ESTRATÈGICS DE L’ECONOMIA!

El Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC) i la Joventut J-PCPC denunciem els nous atacs que patim els treballadors i treballadores per part de la burgesia. Noves agressions que pretenen augmentar la taxa de benefici dels empresaris de determinats sectors bàsics, de necessitats bàsiques de la població, com el transport, l’aigua, la llum, el cistell de la compra o l’energia.

Efectivament, coincidint amb l’entrada d’any, es valoritzen a l’alça els preus de béns i serveis destinats al consum massiu i necessari. Això significa el transvasament d’una part cada cop més gran dels diners que tenim a la butxaca, fruit de la venda de la nostra força de treball, a les butxaques dels empresaris que posseeixen les empreses que ofereixen aquests serveis.

Així, el gas butà, va pujar en plena onada de fred un 5%, i el dia 17 de gener de 2018 costava 12,89€ la bombona. Aprofitant la major demanda del butà, producte que molts treballadors i treballadores en situació precària només poden accedir a aquesta energia per cuinar i/o escalfar la llar, s’hi afegeix la necessitat de més gas pel fred. Així, els monopolis com Repsol justifiquen mitjançant l’encariment de la matèria primera pujades de preu que els hi fan obtenir més beneficis.

L’aigua, propietat de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i gestionada per Aigües Ter Llobregat (ATLL), en connivència amb empreses subministradores privades (AGBAR subministra a Barcelona entre d’altres) i públiques ha pujat un 11,8%, cosa que encarirà moltíssim el servei.

Es calcula que l’energia ens costarà un afegit a la ja habitual factura encarida de 900 € més en total aquest 2018, per les pujades programades per llum i gas. Efectivament, si ja al 2017 les tarifes pujaren un 10%, hem d’afegir l’encariment del 6% del gas i el 3% de llum, cosa que fa un 9% de despesa afegida.

Per la seva banda, el transport per a la ciutat de Barcelona i àrea metropolitana també s’ha pujat. Per aquest any 2018, el bitllet més utilitzat, la T-10, passarà de 9,95 euros a 10,20, amb un increment del 2,51%. La mitjana d’augments de les tarifes de transport està en l’entorn del 2% més

El cistell de la compra s’ha encarit un 56% des del 2001 fins al 2016, segons un estudi de El País, moltíssim per sobre de l’ Índex de Preus al Consum i els salaris. També els serveis de telefonia segueixen encarint-se progressivament, controlats per 4-5 empreses amb beneficis multimilionaris, camuflats amb excuses com bandes amples o nous paquets de televisió. La realitat és que avui en dia, el telèfon és un element imprescindible, com ho és disposar d’internet.

Les pensions dels treballadors jubilats creixeran un miserable 0,25% el 2018. Així mateix, els acords laborals indiquen que els salaris dels treballadors del sector privat creixeran un màxim de l’1,42% (si es compleixen els acords entre patronals i sindicats ratificats al convenis col·lectius, això està per veure). Els sous dels treballadors públics augmentaran un 1% previsiblement. Mentrestant, els diputats i diputades s’apugen el sou un 1,50%.

Aquesta és la realitat dels treballadors i treballadores: un continu transvasament de capitals fruit del treball propi a disposició de les empreses privades. La contradicció entre treball i capital també es dona en aquest sentit.

El reflex de l’altra banda del mirall és el següent:

· Repsol mejora un 41% su beneficio y gana 1.583 millones de euros (en los 9 primeros meses de 2017). Expansión, 03.11.2017.

· La empresa público-privada Aigües de Barcelona, controlada por Agbar, presentó el pasado viernes al Área Metropolitana de Barcelona (AMB) una propuesta para subir un 1,68% las tarifas del agua en 24 municipios, entre ellos la capital catalana. Su planteamiento llegó apenas tres días antes de que la junta general de la compañía aprobara sus resultados de 2015. Ganó 29 millones de euros, un 38% más. El País, 28.04.2016.

· Gas Natural obtuvo un beneficio neto de 793 millones de euros, un 14,7% menos que en el año anterior. Expansión, 07.11.2017.

· (ALSA, empresa de transportes) Ganó (en 2015) 98,5 millones de euros y elevó sus ingresos hasta 691, gracias también a la recuperación de viajeros en España. El Comercio, 03.03.2016.

· Mercadona, la cadena líder de supermercados eleva su beneficio un 4% hasta 636 millones (en 2016). El confidencial, 02.03.2017.

· Telefónica gana 2439 millones en 2016 (…) un 2,9% más que el año anterior. Expansión, 26.10.2017.

 

El PCPC contraposa la incompatibilitat dels interessos de la burgesia amb els interessos de la immensa majoria treballadora del país. No podem acceptar ni desnonaments, ni fred, ni morts per incendi o curtcircuit, ni dutxes fredes o talls d’aigua, inexistència de servei de telèfon, talls de subministrament de gas, d’electricitat, de llum…ni manca d’accés al transport pel preu del carburant o pel preu del bitllet; no podem tolerar més desgràcies, més desequilibris alimentaris o de benestar dels treballadors i treballadores, ni més sacrificis amb l’únic objectiu de seguir engreixant els balanços de comptes dels grans monopolis privats, com hem vist als petits exemples de xifres astronòmiques en només 9 mesos o un any.

Tampoc acceptem que les empreses públiques en mans de l’Estat, Generalitat o Ajuntaments segueixin mantenint una burgesia en forma de directius que cobren un autèntic dineral -que encara no s’ha fet públic, com, per exemple, els famosos 600 directius de TMB- en base a explotar plantilles de treballadors, en molts casos subcontractats i que no arriben a 1000 euros, i d’esprémer com llimones els treballadors i treballadores que cada dia utilitzen el transport pagant tarifes abusives, impopulars i reaccionàries. L’actitud de l’Alcaldia de Barcelona posant-se al costat de l’empresa TMB (de la qual Colau es càrrec fonamental de la mateixa i de l’AMB) i carregant sobre les esquenes dels treballadors i treballadores la xacra del continu augment de les tarifes, és senzillament vergonyosa. Una mostra més de que Barcelona en Comú (ICV, EUiA, Podem, BeC…) són part consubstancial de les forces del sistema capitalista.

És el moment de fer propostes concretes de ruptura i organitzar-nos al moviment obrer i popular amb aquesta perspectiva classista: necessitem serveis bàsics 100% públics, nacionalitzar les empreses privades, posar-les al servei de la classe obrera per tal de socialitzar-les.

Només amb la nacionalització i socialització dels monopolis podrem garantir l’accés universal als serveis bàsics!

Només amb el socialisme-comunisme garantirem el Poder Obrer!

COMITÈ CENTRAL DEL PCPC
20.01.2018